– Vi er stolte av å tilby løsninger som forbedrer sikkerheten for sivile i Ukraina, samtidig som vi støtter den ukrainske marinen. Våre teknologier og løsninger levert til marinen er spesifikt designet for å bidra til å styrke forsvaret og redde liv, sier Eirik Hovstein i Maritime Robotics.

Ubemannede båter

Teknologibedriften utvikler selvgående og fjernstyrte båter, og har allerede en rekke båter, der noen av dem brukes til forsvarsformål. Båter med autonom-teknologi fra Maritime brukes til mange ulike formål, blant annet for å lete etter krill i Sørishavet.

Nå er det altså Ukrainas forsvarskrig mot overfallet fra Russland som får nyte godt av teknologien som gjør båter fra Maritime Robotics ubemannet.

Norsk og danske selskap

Maritime leverer båtene til Ukraina i samarbeid med det danske selskapet Teledyne Marine. De ubemannede overflatebåtene er av en type som heter Otter USV. Båtene er utstyrt med et multistråle-ekkolodd fra Teledyne.

Teledyne leverer blant annet undervannsteknologi.

Uten å risikere enda flere liv

Ifølge Maritime Robotics gjør de ubemannede båtene den ukrainske marinen i stand til å samle inn data om blant annet eksplosiver og sjøminer, uten å sette menneskeliv i fare.

– Dette gir omfattende og nøyaktig informasjon om spesifikke marine områder, sier Hovstein.

Det er ikke kjent hvor mange ubemannede båter fra Maritime og Teledyne som er levert til Ukraina, eller hvem som betaler for leveransen.