Arve Pettersen, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen og markedsføringsekspert, kom derimot hjem fra USA natt til fredag. Med seg i kofferten hadde han noen flasker med den svært etterspurte Prime-drikken.

– Jeg tok med Prime til noen av onkelbarna som har fått med seg at dette er populært, men som ikke har fått tak i det, sier Pettersen.

Det er på Tiktok det skapes kjøpehysteri. I midten av februar dukket bollen «Oskars trippel sjoko» opp i butikkhyllene. Bak sto influenseren og tiktokeren Oskar Westerlin og Bakehuset. De unge ville ha bollen til 24-åringen. Bollen som koster 18,90 på butikken, ble solgt på Finn.no til priser fra 30 kroner og helt opp til 1000 kroner ifølge Aftenposten. Så, like etter, kom sportsdrikken Prime, lansert av youtuberne Logan Paul og KSI. Tiktok-kontoen til sportsdrikken har 2,2 million følgere.

Prime er ikke å få kjøpt i vanlige butikker i Trondheim, men på Finn.no ligger det mange flasker til salgs. Fredag ettermiddag kostet de billigste 170 kroner. De dyreste, og dem det er flest av, koster 300 kroner. I USA betalte Pettersen 19,50 kroner for samme flaske.

Flaskene inneholder fem desiliter drikke, og det finnes ulike smaker. Foto: Morten Antonsen

Mer av det vi liker

Pettersen har sett på hvorfor Tiktok har blitt så stor innen markedsføring på sosiale medier.

– Algoritmene til Tiktok er noe annerledes enn hos Instagram og Facebook. På de to sistnevnte poster du en tekst eller et bilde, og det er opp til den som ser på å rulle nedover for å se på hva noen har postet. Reklamen på Facebook og Instagram følger videre søkehistorikk med andre medier, og reklamen blir tilpasset dette. TikTok fungerer derimot annerledes. Der blir det du ser alltid en funksjon av det du er interessert i. Algoritmene genererer kun innhold basert på søkehistorikk. I tillegg er det videobasert, hvor det er enklere å lage visuelt sterkere inntrykk enn på de andre sosiale plattformene, forklarer Pettersen som illustrerer dette med et eksempel:

– Når du og jeg ruller på Facebook og Instagram må vi se all verdens publiseringer før vi finner noe interessant. Vi trykker «like» på en 4–5 innlegg fordi vi er interessert og synes de er gode. Neste gang må vi stort sett rulle for å finne de samme menneskene som har postet, om vi ikke abonnerer på avsender. Tiktok fungerer annerledes. Der vil vi først se resultatene på de vi tidligere har likt, forklarer Pettersen.

Arve Pettersen har selv smakt på Prime, og sier det stort sett smaker e-stoffer og er ingen favoritt hos han. Foto: Morten Antonsen

Når mange på kort tid

Det betyr at om du søker på videoer relatert til Prime, så vil du få opp nettopp videoer om Prime.

– Kommunikasjonen blir følgelig mer målrettet. Tiktok sparer oss med andre ord for alt det kjedelige vi ikke ønsker å se, sier Pettersen.

Det samme er erfaringen til Elli Myrvold Bjerve som jobber som innholdsmarkedsfører for Do it with passion (Diwp) som er er et selskap lansert av Silje Landevåg – som jobber med investeringer og markedskompetanse.

– Noe av det artigste med Tiktok er at du kan nå ut til en stor gruppe mennesker på allerede første video. Du kan få helt enorm rekkevidde på kort tid. Jeg har hjulpet flere bedrifter å komme seg på plattformen. Rørosmeieriet fikk 120 000 visninger på allerede fjerde video. De første 60 dagene fikk Big Bite totalt 1,2 millioner visninger med bare fire videoer hver uke. Dette er elleville tall når du er ny på en plattform, dette hadde tatt år å få til på Facebook og Instagram. Innholdet som bli mest verdsatt på Tiktok er det som er ekte og autentisk. Dette gjør at det er enklere å lage innhold her enn på Instagram der bilder og videoer gjerne er litt mer polert. Altså, vår erfaring er at det tar mindre tid å lage innhold til Tiktok kontra andre kanaler. Mindre tid og flere visninger er vinn-vinn, sier Myrvold Bjerve.

Kjente fjes

Det som også er felles for både sjokoladebollen og sportsdrikken Prime er at det står kjente fjes, eller influensere, bak.

– Det kan selvsagt bety mye. En populær avsender hos målgruppen vil øke interessen for produktene som promoteres. Logan Paul og KSI, henholdsvis baseballstjerne og rapper, og influencere, har til sammen 24 millioner følgere på Youtube hver seg. Da når du relativt mange på kort tid. Har du en influencer med 20 000 følgere er selvsagt bildet et helt annet. Når vi snakker Prime som produkt har du med andre ord et godt utgangspunkt med millioner av følgere, sier Pettersen som understreker at det selvsagt ikke er slik at alle influencere sørger for økt omsetning.

– Vi hører bare om ekstremtilfellene, altså de som lykkes, og ikke om småinfluenserne som kanskje aldri lykkes. Konklusjonen er, at du om har influensere med en gedigen følgerskare er det fint, mens de minste fiskene i dammen ikke nødvendigvis gir økt suksess. Når influenserne i tillegg til Youtube er på Tiktok, og brukerne av Prime poster i samme mediet har du en slagkraftig strategi, gitt algoritmene på Tiktok.

Kokosvann er en av ingreiensene i Prime. En flaske inneholder 20 kalorier. Foto: Morten Antonsen

Ikke nok til alle

Pettersen viser til at KSI og Logan Paul også har gjort andre smarte grep i markedsføringen.

– I tillegg til å ha et uhorvelig stort utgangspublikum har de praktisert noe vi kaller «scaricty marketing». I et normalt marked vil tilbudet tilpasses etterspørselen, og prisdannelsen vil bli et resultat av dette. Disse herrene sender ut produkter i markedet langt under etterspørselsnivå, for dermed i tillegg å skape en enda større hype, noe som igjen forsterker markedsføringsinnsatsen. I dag selges en flaske Prime på Finn.no for opp til 300 kroner. Prisen på Walmart i USA var 19,50 kroner. Det hører dog med til historien at Prime er lite tilgjengelig i USA også, men ikke så ille som i Europa.

– Vil Prime oppleve stadig vekst?

– Det er det selvsagt vanskelig å si noe om, men tenåringer er ikke kjent for sin store lojalitet. 66 prosent av brukerne av Prime er under 16 år. Plutselig kan det være en ny tiktokhype, som gir en ny etterspørselsbølge av et eller annet, sier Pettersen og viser til at han for snart to år siden ble intervjuet av Adresseavisen om at donuts-selgere gjorde suksess i Trondheim, med god hjelp av sosiale medier.

– De overlevde ikke hypen, sier Pettersen i dag.

Vanskeligere å synes

Pettersen er usikker på om det med flere kanaler har blitt mer krevende for de med produkter å selge å følge med på hvor det lønner seg å satse.

– Til det må det svares både ja og nei. Fra et kommunikasjonsteoretisk og praktisk perspektiv er det jo ingen endring fra tidligere tider. Problemet er bare det store antall medier det er mulig å benytte, og den informasjonsoverload vi ser i 2023. På 80-tallet ble enkeltmennesket eksponert for mellom 500–1600 reklameinntrykk hver dag. Tilsvarende tall for 2023 er opp mot 5000. Du skal følgelig ha en gjennomtenkt strategi for å være den ene gule paraplyen som vises i horden av sorte. Her er det en del flaks og tilfeldigheter, sier Pettersen.

Dette svarer Myrvold Bjerve fra Diwp på det samme:

– Som bedriftseier skjønner jeg at det blir det mye å følge med på. Tiktok er en helt annen plattform enn de vi har fra før. Innhold som fungerer på Instagram og Facebook vil ikke naturligvis fungere på Tiktok, det gjør at du ikke kan gjenbruke innholdet på samme måte som tidligere. Det tar tid å bli kjent med en ny kanal samt det å finne form på hvilket innhold som passer for din kanal. Bruk tid på å rulle og bli kjent med plattformen og se hva som har fungert hos andre. Hiv deg på trender for å få en rask boost, råder Myrvold Bjerve.