Mannen som har erkjent straffskyld for grovt underslag og hvitvasking fra Sparebank 1 SMN, ble lørdag varetektsfengslet i inntil to uker. Han ble pågrepet av politiet på torsdag.

Forkastet anken

Under rettsmøtet i Trøndelag tingrett samtykket mannen til fengsling i én uke.

– Han anket på stedet over at de, etter hans mening, ga ham én uke for mye, når han har tilstått det hele, sa Wiig til Adresseavisen etter fengslingsmøtet.

Mandag forkastet Frostating lagmannsrett anken fra bankvikaren.

– Savner noen å snakke med

I argumentasjonen sin til lagmannsretten, viser den siktede til at fengsling i to uker ikke er forholdsmessig.

Her er politiadvokat Ole Andreas Aftret og Christian Wiig avbildet før fengslingsmøtet i Trøndelag tingrett på lørdag. Foto: David Engmo

I støtteskrivet til anken, som forsvarer Wiig har sendt til lagmannsretten, viser han blant annet til klientens alder og poengterer at han nå har «ødelagt sitt liv».

Forsvareren viser også til at den siktede har det tungt psykisk og at fengslingsperioden bør begrenses til én uke av den grunn.

– Han savner noen å snakke med og å få besøk av foreldrene, refereres det videre fra siktedes argumentasjon.

– Krevende posisjon

Påtalemyndigheten ved politiadvokat Ole Andreas Aftret skriver i sitt støtteskriv til lagmannsretten at det er helt nødvendig at politiet får tid og anledning til å sikre både bevis og penger - uten at siktede gis anledning til å påvirke dette.

Sparebank 1 SMN skrev lørdag dag en børsmelding om at saken kan omhandle flere titalls millioner kroner. Foto: Pål E. Solberg

– Hva gjelder siktedes helsetilstand har politiet forståelse for at han befinner seg i en krevende posisjon. Påtalemyndigheten må imidlertid legge til grunn at siktede gis den oppfølging han har krav på i fengselet, refereres det videre i kjennelsen.

Etterforskning i to spor

Når det gjelder siktedes foreldre, viser påtalemyndigheten til at de ennå ikke er avhørt, og at det ikke er ønskelig at siktede får ha samtale med dem før dette skjer.

Aftret påpeker videre at han mener det er grunnlag for fengsling i to uker for å komme langt nok i etterforskningen. Han opplyser at denne etterforskeren nå følger to hovedspor:

– Det ene er å sikre verdier siktede formentlig har flyttet til utlandet. All den tid brorparten av verdiene antas å være i utlandet, vil det ta noe tid å sikre disse. Norsk påtalemyndighet har ikke jurisdiksjon til å ta beslag i disse pengene på egen hånd. Dette medfører forsinkelser siden man er avhengig av å få bistand fra utenlandske politi- og påtalemyndigheter hvilket medfører en lengre prosess enn hva tilfellet hadde vært om pengene hadde vært plassert i Norge, refereres det i kjennelsen.

Det andre sporet handler om å utelukke at siktede har hatt medhjelpere, enten i form av medvirkere til underslaget eller hvitvaskere i Norge eller utlandet.

Den siktede har hevdet at han har vært alene om de straffbare forholdene.

Viser til sakens alvor

Frostating lagmannsrett mener, i likhet med tingretten, at det er en konkret og reell mulighet for at siktede ved en løslatelse vil kunne påvirke vitner og eventuelle andre involverte samt fjerne eller ødelegge fysiske eller elektroniske bevis, ifølge kjennelsen.

Lagmannsretten finner ikke at det er personlige forhold ved siktede som gjør en varetektsfengsling i to uker med brev- og besøksforbud uforholdsmessig. Det vises i den forbindelse også til sakens alvor.

Sparebank 1 SMN skrev lørdag dag en børsmelding om at forholdet kan omhandle flere titalls millioner kroner. Dette opplyste også politiet i en pressemelding.

Verken banken eller politiet vil si noe om hvor mye penger den siktede mannen har forsynt seg med.

– Vi har som mål å kunne si noe om dette i løpet av uka, men først må vi fastslå hvor mye det er snakk om og hvor mye vi har lyktes eller kommer til å lykkes med å sikre, sa politiadvokat Aftret mandag formiddag.