– Trønderen skal være æresgjest når Trondheim Tech Port arrangeres mandag, sier Karianne Tung (39).

Den tidligere stortingsrepresentanten er daglig leder i organisasjonen som blant annet arrangerer en av de viktigste teknologikonferansene i Trondheim.

På norsk

For første gang på mange år skal Tech Port-konferansen være på norsk. Tidligere har innlegg og debatter vært på engelsk.

– Vi gjør dette for at konferansen skal være mer tilgjengelig. Hvem som helst kan bli med på konferansen.

– Men da må de betale en høy deltageravgift?

– Faktisk ikke sammenlignet med mange andre konferanser. Dessuten er det gratis å gå på utstillingen. Hvem som helst kan komme til Olavshallen og følge de 16 utstillerne. Det håper jeg mange gjør, sier Tung.

Konferansen og utstillingen er for første gang i Olavshallen.

Karianne Tung avviser at Trondheim dropper internasjonale ambisjoner, selv om engelsk skiftes ut med norsk. Foto: Morten Antonsen

Vil lære av matbyen

Karianne Tung mener at teknologimiljøet har mye å lære av hvordan folk i Trondheim ble stolt av matbyen Trondheim.

– Allerede i 2011 ble det utviklet et matmanifest. Det ble blant annet tatt i bruk i skoler og i restauranter. Senere kom drysset av Michelin-stjerner og i fjor gastronomi-stempelet. Neste år kommer kokkekonkurransen Bocuse d’Or til byen og ikke minst har vi den årlige Matfestivalen. Byen og regionen har gjort mye rett når det gjelder satsingen på mat, og det må vi i teknologibransjen lære av, sier Tung.

– Teknologi er ganske annerledes enn mat?

– Folk har behov for og bruker begge deler. Vi omgir oss med teknologi og bruker det hele tiden.

Tre tiltak for stolthet

– Hva må gjøres for at folk i Trondheims skal bli stolte av teknologi?

– For det første må vi prioritere litt tøffere enn i dag hvilke teknologiområder vi skal satse på og synliggjøre oss med. For det andre må vi samarbeide mer. Det betyr blant annet at andre arrangement må synliggjøre teknologi. Hadde det ikke vært herlig om VM på ski, Olavsfest, Kosmorama og Bocuse d’Or gjorde det? Det tredje er å få teknologi nært, slik at folk forstår at det som foregår i teknologibedriftene og på Gløshaugen angår dem.

Gir ikke opp

– Betyr det å gå fra engelsk til norsk at dere gir opp den internasjonale ambisjonen?

– Nei, det gjør vi ikke, men det handler om å innse at en konferanse har sine begrensninger og ikke er riktig svar på det internasjonale behovet.

– Tidligere var det en ambisjon å lage et slags teknologiens Davos i Trondheim?

– Det er det i Trondheim hver dag, i kraft av arbeidet i bedriftene og forskningen. Vi skal dessuten være klar over at folk fra andre deler av verden allerede flytter til Trondheim fordi det er her verdens beste miljø for deres nisje er, sier Karianne Tung, daglig leder i Trondheim Tech Port.

Sykkelappen Apiir skal vises frem på Technoport. Dette er fire av de fem som står bak appen. Fra venstre: Elias Omar Trane, Yawar Mahmood, Rasmus Thunem og Einar Gjellan. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Justere sykkelen

Variasjonen i utstillingen i tilknytning til Trondheim Tech Port viser spennet fra teknologi som er langt fra folkelig, men som kan være svært viktig til ett bestemt formål, til teknologi som gjør hverdagen litt enklere for folk flest.

En av utstillerne er teknologibedriften Apiir. Den har utspring fra NTNU, og har nå fem ansatte.

– Vi har utviklet et verktøy som kan brukes av sykkelbutikker for å tilpasse sykkelen til brukeren. En slik justering vil alle syklister ha nytte av, uavhengig av ambisjonsnivå og formålet med syklingen. Vi skal vise frem verktøyet på utstillingen, sier Elias Omar Trane i Apiir.

Plattform for mange formål

En annen oppfinnelse som skal vises frem er teknologien for en plattform som skal flyte i sjøen og produsere ulike former for energi. Oppfinneren mener at den også kan brukes til fiskeoppdrett. men først og fremst er den, ifølge oppfinneren Nader Hassavari, egnet som bølgekraftverk.

– Globalt er det brukt rundt 250 milliarder kroner for å finne metoder for å utvinne energi fra bølger. Ingen ting av dette virker noe særlig, men det gjør vår teknologi, sier Hassavari. Han driver bedriften Ocean Power Parks fra Trondheim.

Les også kronikk fra Karianne Tung: Kjære trønder, er du stolt av teknologihovedstaden?

Obs! Adresseavisen, en av avisene bak MN24, er en av Trondheim Tech Ports eiere.