Hytter uten besøk:

Tror flere hytter enn vanlig kan få skader

Hvis du ikke har planer om å dra på hytta i vinter, eller bare er der sjelden, bør du finne deg en hyttevenn, oppfordrer forsikringsselskapet If. Koronasituasjonen kan nemlig føre til flere hytteskader enn vanlig.

Hver vinter oppdager hytteeiere frostskader som dette på hytta si, påpeker forsikringsselskapet If. Her er man i ferd med å hugge seg gjennom isen på et hyttegulv. Foto: If

– En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If. Foto: KILIAN MUNCH

5000 vann- og frostskader

I fjor var det 1142 meldte hytteinnbrudd til forsikringsselskapene, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Det var 4868 brudd på vannledning på hytte eller i fritidshus i fjor, viser samme statistikk.

LES OGSÅ: Hyttene selges skyhøyt over takst i Åre

På starten av koronasituasjonen i år var det flere kommuner som la ned besøksforbud til hytter. Det vil neppe skje i vinter, tror Clementz.

– Men vi ser ikke bor fra at endringer i smittevernregler og hvordan vi velger å bevege oss rundt i samfunnet vil påvirke hvor ofte vi er på hytta, og at dette kan slå ut i skadestatistikken. Hvis færre er på hytta i vinter, kan det for eksempel bli flere store vannskader på hytter uten tilsyn, sier han.

Avtale tilsyn

Har du hytte i et hyttefelt, kan det være lurt å avtale tilsyn med hyttenaboer. Ligger hytta litt mer for seg selv, kan det være lurt å sjekke om fastboende kan ta en tur innom av og til, mener Clementz.

– Flere gårdbrukere har dette som et tjenestetilbud, og tar i tillegg på seg slikt som måking av vei til hytta og måking av taket. I tilknytning til de store hyttelandsbyene finnes det også vaktmestertjenester, sier han i pressemeldingen.

Foto: If

Før frosten kommer for fullt må bør alle huske på skru igjen hovedvannkran og stoppe vanninntaket til hytta. Da er mye gjort for å slippe skader. Besøker du hytta gjennom vinteren, må du uansett huske på å skru igjen vanninntaket når du drar.

Vannskader oppdages sent

Hver vinter er det mange hytter som får frost- og vannskader. Skaden blir gjerne enda større når den blir oppdaget sent.

LES OGSÅ: Usikkerhet for byggenæringen

– Det høres utrolig ut, men i juni og juli hvert år får forsikringsselskapene inn 20-30 skader som knytter seg til frost på vinteren. Skadene, som regel en vannlekkasje etter frostsprengte rør, har skjedd på vinteren, men blir oppdaget ved første besøk på hytta. At vi og andre forsikringsselskaper får meldt inn såpass mange frostskader på sommeren, tyder jo på at en del er veldig sjelden på hytta si, sier Clementz.

Vannlekkasjer i hytter kan unngås. Foto: If

– Vi i If får jevnlig inn gjennom vinteren og tidlig på vårparten inn skader fra hytter hvor det ser ut som noen har anlagt skøytebane inne. Det er et lite hyggelig syn for en hytteeier, sier han.

Muse-innbrudd

Clementz minner også om at det er museår i år, og at det derfor kan være lurt å tette alle åpninger der mus kan komme inn. Og de kan være små:

– En mus klarer fint å presse seg inn gjennom et hull på størrelse med en femtiøring, sier Clementz.

Følg MN24 på Facebook