– Det startet i utgangspunktet med at vi kjøpte et småbruk som var til salgs på Stokkøya på høsten 2017. I 2018 hadde vi begynt å få noen tanker rundt «hva skal vi med dette?». Vi er bosatt i området og så på dette som et spennende prosjekt. Vi har alltid likt å jobbe med ulike prosjekter. Vi søkte om oppdeling av eiendommen i 2018 og fikk det godkjent i 2020, og kunne da starte arbeidet med regulering av eiendommen, sier Roy Harbak.

De skal altså være såkalte «grønne hytter». Fra før av er et lignende prosjekt også startet på Stokkøya, og andre steder i landet.

– Det som er det spesielle for vårt prosjekt er at det er parseller til egen dyrking som kommer i tillegg, sier Elin Harbak.

Elin og Roy Harbak Foto: Privat

Hyttefeltet, som har fått navnet Stokkøya Hagebygd, skal ha 18 mindre hytter, som alle skal ha en tilhørende hageparsell, hvor man kan dyrke frukt, bær og grønnsaker.

– I dag bygges hytter med snitt på mellom 95-100 kvadrat, mens her er det en grunnflate på 37 kvadrat, med tre soverom som gir god plass for familier. Det starter der, sier hun.

Lokalt samarbeid

Slik de ser det så oppfyller prosjektet mange av FN’s bærekraftsmål.

– Det er også lite fotavtrykk, da de legger beslag på lite natur. De deler på infrastrukturen og bruker etablert infrastruktur med det etablerte veinettet, og vann og avløp. Det er dyrking og kompostering, gjenbruk av eksisterende bygg og bruk av lokale entreprenører. Det er lett tilgang til friluftsområdet, både sjø og fjell og det er sosiale møteplasser, sier Elin.

Etter at de fikk godkjent prosjektet fra landbruksnemnda i 2020 startet research-jobben.

– Vi begynte å lese oss opp på en masterplan for Åfjord reiseliv, og så det var mye sammenfallende der. Vi tok kontakt med Åfjord utvikling og fikk status som pilotprosjekt for grønn hytteturisme. Vi har et mål om å bare bruke lokale samarbeidspartnere. Det har vi gjort med det som har blitt lagt ned av arbeid så langt, sier Elin.

Slik ser hyttefeltet ut i dag. Foto: Stokkøya Hagebygd

Reguleringsplanen for Stokkøya Hagebygd ble godkjent i juni 2022 og grunnarbeidet på de åtte første hyttene skal starte i disse dager.

– Vi har lyst til å få mer ut av dette enn å bare sitte med 17 mål dyrkbar mark. Vi startet et samarbeid med Øverdal Bygg AS for å utrede hyttetypen og valg av bærekraftig løsning for byggingen, sier Roy.

– Øverdal Bygg har stått i front for selve hyttene, mens vi har planlagt utbygging av feltet og det sjønære området, sier Elin.

– Høy standard

«Stokkøya Hagebygd ønsker på flere måter å være en grønn hyttebygd, ikke bare ved flotte hager og dyrking av egen mat, men også ved å redusere klimaavtrykket, både i bygg og bruk», står det på nettsidene til prosjektet.

– Vi ville velge en type hytter som har ganske høy standard, både med fullverdige loft med oppholdsrom og soverom. I tillegg har vi bolighuset og driftsbygningen som allerede står der, som vi ser inn i prosjektet, om noen kanskje vil bruke det til ekstra soverom om de får besøk. Låven som står der tenker vi som sosial møteplass for hagebygda. I tillegg eier vi areal ved sjøen hvor vi har tenkt å ha badstue og naust. Åfjord har mål om å bli en helårsbadebygd, så de ønsker tilrettelegging for slik aktivitet, sier Roy.

... og slik kan feltet se ut når det er ferdig. Foto: Stokkøya Hagebygd

Foreløpig har det ikke blitt solgt noen hytter.

– Det har skjedd noe på de årene siden vi startet, så det vi priset for 2,5 år siden gikk ut på dato pga. økte byggekostnader, så vi venter på oppdaterte tall. Vi har ikke startet aktiv markedsføring enda, annet enn at vi har nettsiden hagebygd.no, sier Roy.

– Så vi må prøve å finne ut om det er en etterspørsel etter slike hytter. Vi har reist litt rundt for å se på lignende løsninger. Det finnes flere flotte hagekolonier andre steder i landet som har hatt stor pågang, sier han.

Seminar

Og i februar skal Åfjord utvikling holde seminar om grønne hytter. Der skal Stokkøya hagebygd holde foredrag.

– Åfjord kommune har gjennom masterplan for reiseliv en plan om å ta en posisjon innen grønn hytteturisme. Vi synes det er viktig å stille opp på slike ting, sier Elin.

– Vi har som sagt vært rundt og kikket på andre prosjekter. Det finnes et på Skatval, som er et fantastisk fint prosjekt som startet for over ti år siden. Det er litt å måle seg etter, sier Elin Harbak.