– Ettersom strømregningene har blitt høyere og alt er dyrere, så er folk enda mer nøye på å lete i skuffer og skap. Og de finner utrolig mange tusen kroner. Gammelt sølvbestikk, smykke etter tane Olga som har ligget i skuffen siden 1980. Nå kommer de og selger det og får mye penger for det. For det er rekordpriser på sølv og gull, i tillegg til at økonomien er dårligere, så det passer jo oss godt. Det blir fort tusenlapper av gull og sølv, sier Torbjørn Aune til Fosna-Folket.

Trengte mer plass

For litt over to år siden startet Alina og Torbjørn Aune Sørfjorden i Indre Fosen kommune opp forretningen Gullhøna i Repslagerveita, i Trondheim.

De fant imidlertid ut at de trengte mer plass, og nå har de flyttet til nye og lokaler som er nesten fire ganger så store. De gikk fra 70 til 235 kvadratmeter i lokalene der Nidaros Data tidligere holdt til.

1. desember i fjor hadde de offisiell åpning, men er ikke helt ferdige med å komme seg på plass i de nye lokalene, i Fjordgata.

De nye lokalene til Gullhøna, i Fjordgata i Trondheim. Foto: Jørn Gjersøe

Torbjørn Aune er veldig opptatt av deres tilhørighet til Fosen. Firmaet er registrert i Indre Fosen kommune, de bruker Stadsbygd Sparebank, Åfjord regnskapskontor og Systemrevisjon Fosen.

Ombyggingen ble gjort av Fosseng treindustri, som har tilhold i Lysøysund.

– Det var de som leverte de spesiallagde disk og reoler, etter mål, sier Torbjørn Aune til Fosna-Folket.

Omsetningen til Gullhøna vokste med omkring 50 prosent fra det første hele året til det neste. I første hele driftsår – 2021, hadde de 16 millioner i omsetning. I 2022 hadde de en omsetning på 23 millioner.

De hadde et toårs-perspektiv da de starta opp i de første lokalene. Nå ser de lenger frem.

– Så nå har et femårsperspektiv, før vi bestemmer oss om vi skal gå videre eller bli her, sier Torbjørn Aune.

– Det kommer stadig nye ting

Han tør ikke tippe på hvor stor omsetninga blir i 2023, men tror de kanskje må ansette én person til om det fortsetter på samme måte.

Og dette er kanskje en type virksomhet der man aldri egentlig blir helt «ferdig».

– Nei, det kommer stadig nye ting, så vi ligger stadig litt etter skjema, sier Alina Aune.

Alina Aune forteller at de får langt større trafikk av kunder i de nye lokalene.

– Vi får fire ganger så mye trafikk, det er mye turister fra cruise-skip og fiskere som kommer innom.

– Litt krydder som tiltrekker kunder

Den største delen av omsetningen til Gullhøna, omkring 80 prosent, kommer gjennom kjøp og salg av mynter, sedler, gull og sølv. I 2022 hadde de en omsetning på nesten 23 millioner kroner.

– Antikviteter har vi fordi vi er forelsket i sånn bondestil. Det er litt krydder som tiltrekker kunder.

Alina Aune forteller at de har en veldig spennende virksomhet, der de hver eneste dag lærer noe nytt.

– Vi vet aldri hva som kommer inn gjennom døra, sier Aune

Hun forteller blant om en mann som kom med noen smykker han ikke ante hvor mye var verdt. Så var han plutselig over 30.000 kroner rikere.

– Det var en mann innom her med et Norgesglass med mynt han hadde fått etter bestefaren sin. Det hadde stått i mange tiår. Han ville selge det til kilopris, sier Aune.

Men han pleier alltid å ta en liten titt gjennom myntene i en slik samling.

– Det gjorde jeg her også, og da fant jeg en gullmynt som han fikk 6.000,- kroner for, så en vet aldri hva en har arva. Han var veldig fornøyd.

– Kjøper alt til avtalt pris

Det er i denne virksomheten, som i andre bransjer, trender når det gjelder hva som er populært. Akkurat nå er antikviteter spesielt fra 50- og 60 tallet pop. Og om du har liggende mynter liggende som er fra før 1920, kan de ha verdi.

Gullhøna driver imidlertid ikke med auksjon, og selger ikke objekter på kommisjon.

– Nei, vi kjøper alt til avtalt pris, med betaling samme dag. Vi synes det er mest rettferdig overfor kunden å bli enige om en pris der og da, sier Torbjørn Aune.