Noen «kjenner lusa på gangen». Men den høyteknologiske bedriften Submerged har utviklet et system som teller lusa - det vil si lakselus, ved hjelp av kameraer og «siste skrik» av kunstig intelligens.

Nå har de flytta inn i nye lokaler i Stadsbygd.

– Det var noe med timinga. Det var akkurat nå vi måtte flytte. Og det var ikke så mange alternativer, siden vi var ganske bestemt på at vi ville være i Rissa, på Stadsbygd eller i Vanvikan, sier Håvard Lein Braa som er teksnisk ansvarlig i Submerged, til Fosna-Folket.

Han forteller at firmaet har kjøpt hele første etasjen i det gamle bygget til Stadsbygd Sparebank. Foreløpig brukes de ytterste rommene, men de har planer om å ekspandere innover.

– Det er jo bra for bygda

– Vi er litt avhengige av å ha kontroll, så vi slipper å flytte flere ganger. Og det er jo bra for bygda at det blir nye arbeidsplasser og ny teknologi, sier Braa som ikke tror det finnes noe liknende i området.

Submerged har flyttet inn i første etasje i det gamle bank-bygget i Stadsbygd. Foto: Jørn Gjersøe

De har flytta mer eller mindre rett inn uten å gjøre store endringer, og montert sitt utstyr i de gamle bank-lokalene, der Stadsbygd fargehandel en kort periode holdt til.

Her har de nå kontor, produksjon og laboratorium på samme sted.

Samtidig har de også fått en viktig godkjenning fra Mattilsynet. Det betyr ifølge Kyst.no at deres kunder nå slipper å telle lus manuelt.

Submerged er også på utkikk etter flere ansatte som kan hjelpe dem med og oppfordrer folk med teknisk produksjonskompetanse om å ta kontakt.

– Undersøker lakselusa og hvilke stadier de er på

Lein Braa forklarer hvordan kamerasystemet de har laget fungerer:

– Kamerasystemet står fast i merda, og når fisken svømmer forbi så detekterer den fisken og undersøker lakselusa og hvilke stadier de er på. Lakselusa reproduserer seg veldig fort. Så den regner ut gjennomsnittlig antall lus per fisk, som så rapporteres til myndighetene, sier Braa til Fosna-Folket.

Når dette ble gjort manuelt ble det kanskje tatt opp 20 fisk per uke, der man telte lakselusa for hånd.

– Denne løsninga teller flere tusen fisk per dag, og sparer dem for arbeid, sier Braa.

I tillegg til telling av lus gjør også kameraene en vurdering av fiskens vekt. Noe som er viktig for fiskens slakteverdi.

Systemene, som har fått navnet GoodEye Submerged og AutoVinsj, er hovedsatsinga til Submerged sin avdeling på Stadsbygd.

De har allerede levert systemene til seks oppdrettsselskaper og har flere i bestilling. Det er rett og slett kø for å få tak i utstyret, som leies ut gjennom selskapet OK Marine.

– Det er det nå, ja. Så det er bra, sier Braa.

3D-printere på rekke og rad som lager deler til GoodEye Submerged. Foto: Jørn Gjersøe

Det synes naturlig nok også Stian Staven, som er nytilsatt markedssjef med bakgrunn fra fiskerihøgskolen, jobb i Sinkaberg Hansen, Lerøya Aurora og EWOS/Cargill.

– Det har alt å si for utviklinga

Han er opptatt av lokal aktivitet og kortreiste løsninger.

– Det er kjempeviktig å tenke lokalt og være lokalt til stede, sier Staven som opprinnelig er fra Flatanger.

Der har han sett hvilken betydning laksenæringa kan ha.

– Den betydningen det har hatt for at ungdommen kommer tilbake og bosetter seg. At man har noen slike aktører som Submerged, det har alt å si for utviklinga, for framtida og for nåsituasjonen, sier Staven.

Han tror dette er veldig viktig for å gjøre kommunen til et attraktivt sted å bo.

– Derfor håper jeg vi klarer å være bevisste på å ta lokale valg.

Det viser de blant annet gjennom at elektronikken i GoodEye Submerged er blitt laget av CTM Lyng i Vanvikan.