Rune Bøhn Olsen utfordrer næringslivet i Levanger og Verdal til å gi en julegave til Ukraina.

Nå er Bøhn Olsen klar med to nye biler som skal sendes til Ukraina. Dette i samarbeid med organisasjonen Modern Ukraine.

Den organisasjonen forteller Bøhn Olsen at Levanger Bil og Båt AS har fått et meget godt samarbeid med.

Bilene er to stykk Nissan Navara pickup. Denne gangen kommer organisasjonen til Levanger og henter bilene. De vil bli hentet før jul.

Rune Bøhn Olsen ved en av bilene som skal til Ukraina. Foto: Frank Årstadvold

– Ved samarbeid med Modern Ukraine er vi sikker på at hjelpen kommer fram dit den skal, sier Bøhn Olsen.

Flere hjelpesendinger

Telefonen hans ringer flere ganger da lokalavisa er på visitt. Det handler om en annen hjelpesending til Ukraina med trailer som skal gå fra Levanger ganske snart.

– Ja, det er en organisasjon som heter Midt-Norge for Ukraina. De gjør veldig mye bra. Den ble startet her i Levanger. De holder nå på å fylle opp en lastebil med sanitærutstyr, sier Bøhn Olsen.

Han skal hjelpe til med å kjøre litt truck for å fylle opp lastebilen.

Engasjementet er stort hos den daglige lederen av Levanger bil og båt da han prater om situasjonen for menneskene i det krigsherjede landet.

Oppfordring

Og han kommer med en oppfordring om at nå bør næringslivet i både Levanger og Verdal gi ett bidrag, som en julegave til det ukrainske folket.

Bøhn Olsen har to stykk Nissan Navara pickup klar for levering til Ukraina. Foto: Frank Årstadvold

– Gjerne ved å gi noen kroner til Midt-Norge for Ukraina, sier han.

Han forteller om den første bilen som ble sendt, og som han selv kjørte til Ukraina sammen med en kompis. Han er meget imponert over alle som den gang bidro med både penger og utstyr.

– På under en måned fikk vi inn ti strømaggregat, forteller han.

Litt glemt

Bøhn Olsen er av den formeningen at konflikten i Ukraina har vært litt glemt i det norske nyhetsbildet den siste tiden. Han kommer inn på at nå er vinteren i full gang også i øst. Han tror at denne vinteren blir verre enn sist vinter for både sivile og soldater og sier at det vil nok bli et stort behov for klær og varme.

– De hadde en skikkelig snøstorm ganske nylig. Det var flere som frøs i hjel. Jeg synes det er trasig for soldatene på begge sider av fronten. Det er veldig mange som må sitte der i skyttergraver inn mot jul. De hadde nok kunne tenkt seg i stedet å være hjemme med familien sin i jula, sier han.

Bøhn Olsen får spørsmål om hva det er som gjør at han engasjerer seg så mye i krigen i Ukraina.

Dype spor

Han sier at det setter ting litt i perspektiv å tenke på at landet er et av verdens største kornkammer.

Han sier videre at hans tur til landet, hvor han besøkte byen Lviv, har satt dype spor. Han forteller om et besøk til en barnehage hvor han så at det virkelig var stort behov for hjelp.

– Landet var sterkt preget av krigstilstander . Dårlige veier og skyttergraver. Vi besøkte fronten og spiste ukrainsk nasjonalsuppe sammen med soldatene.

Bøhn Olsen ser litt ut i lufta før han avslutter:

– Det er så urettferdig og brutalt det som skjer der borte at det er vanskelig å sette ord på det.