Fredag kom nyheten om at Chevron investerer 100 millioner kroner, og går inn som tredje største eier av verdalsselskapet Ocean Geoloop. Wow. Dette er en stor og spennende lokal nyhet. Ikke mest på grunn av mengden penger, men på grunn av hvem som investerer.

Chevron er blant verdens største selskaper, og har vært en gigant i amerikansk oljeindustri i hele den moderne tid. For over 100 år siden var det Standard Oil som var moderskipet i den amerikanske oljealderen. Selskapet ble så stort og mektig at amerikanske føderale myndigheter tvang gjennom en oppsplitting. California-delen av Standard Oil ble til Chevron. De var helt fram til 1970-tallet en del av de «Sju Søstrene», som var verdens sju største oljeselskaper. Disse styrte oljemarkedet i verden som et kartell inntil statene tok grep og etablerte Opec på 1970-tallet.

Det er meget interessant at Chevron investerer i det lokale selskapet, fordi det viser at folkene som står bak Ocean Geoloop har gode internasjonale kontakter, skriver redaktør Espen Leirset.

Fra et trøndersk ståsted er det vanskelig å ta innover seg hvor stort selskap Chevron er. De har i dag rundt 43.000 ansatte i over 180 land. Hvordan finner et slikt selskap fram til et selskap med noen få ansatte med hovedkontor på VIP-senteret på Ørin i Verdal? Dette er i seg selv svært interessant, for det viser hvilke kontakter gründer Hans Gude Gudesen og de andre folkene bak Ocean Geoloop har fått.

Man kan ha så god ide man bare vil, og være så flink man bare vil: Det hjelper lite uten de rette kontaktene i internasjonal business. At man har fått Chevron inn som eier, er en portal til internasjonal industri og finans som gjør det vanskelig å overvurdere potensialet i selskapet. Dette har også investorene på Oslo Børs funnet ut: Aksjekursen føk opp med rundt 20 prosent da nyheten ble kjent fredag morgen.

Det er vanskelig å forstå hvilken teknologi som ligger til grunn for Ocean Geoloop. For det første er det komplisert, og for det andre er det en forretningshemmelighet. Men selskapet sier de kan fange nær 100 prosent av CO2 fra røykgass på en helt ren måte. I prosessen hentes det ut varme, som overføres til elektrisitet, som skal gjøre hele CO2-fangsten selvfinansierende. Men når en gigant som Chevron investerer, vekker det nysgjerrighet og oppmerksomhet fra både industri og investormiljøer.

Derfor var fredagens nyhet svært spennende. Dette er et selskap det blir interessant å følge med på videre.

Dette er en lederkommentar skrevet av redaktør Espen Leirset i Innherred.