Fredag fikk Malene Haugen (25), Ragnhild Halvorsen (27) og 25 øvrige kollegaer beskjed om at de må finne seg en annen jobb, etter at Wecare omsorg ved Bjørnang i Levanger besluttet å gjennomføre en styrt avvikling innen to måneder.

– Det er klart at det er ikke en artig beskjed å få, sier Ragnhild Halvorsen. 27-åringen er sykepleier ved den private klinikken på Bjørnang, hvor hun har jobbet i ett år.

– Hva skal du gjøre nå?

– Det er et godt spørsmål. Det ordner seg vel som sykepleier, men jeg har lyst til å fortsette med psykiatri. Man blir urolig av å tenke på at man er uten arbeid, sier Halvorsen.

Ragnhild Halvorsen og Malene Haugen blir jobbsøkere etter at Wecare omsorg på Bjørnang avvikler driften i løpet av to måneder. Foto: Leif Arne Holme

Tenker på pasientene

Kollegaen Malene Haugen ønsker også å fortsette innen psykiatrien. 25-åringen er koordinator og helsesekretær ved avdelingen for rus og voksenpsykiatri på Bjørnang.

– Vi må stå i dette sammen med pasientene. Vi er i en vanskelig situasjon selv, men vi må prøve å få til avviklingen på en best mulig måte for våre pasienter, sier Haugen.

Det er 45 plasser innen rus og voksenpsykiatri som vil være borte når kalenderen viser april. At Wecare legger ned ved avdelingen på Bjørnang har en direkte sammenheng med at regjeringen har tatt vekk tilbudet om fritt behandlingsvalg. Dette ble fjernet ved inngangen til det nye året.

– Ordningen med fritt behandlingsvalg har i liten grad oppnådd formålet om å få ned ventetidene eller gjort helsetjenesten mer effektiv. Samtidig har den bidratt til å svekke de offentlige sykehusene, og derfor avvikler vi ordningen, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da regjeringen la fram lovendringsforslaget i høst.

Flere tilbud får problemer

I kjølvannet av dette har flere private helsetjenester signalisert at det får dramatiske konsekvenser for videre drift. VG skriver at Vangseter Behandlingssenter på Jevnaker kan bli nødt til å stenge dørene. NRK skriver at Modum Bad i Vikersund må redusere antall liggedøgn.

Sykepleier Halvorsen er overrasket over at regjeringa har valgt å ta vekk tilbudet om fritt behandlingsvalg.

– Jeg trodde at det skulle komme et nytt tilbud før fritt behandlingsvalg ble avviklet. Jeg mener regjeringa begynner i feil ende når de fjerner tilbudet før det har kommet et alternativ, sier Halvorsen.

– Tror du det blir en kollaps innen rusomsorgen og psykiatrien?

– Jeg tror ikke det blir en kollaps, men jeg tror det blir store ringvirkninger. Enkeltpersoner som ikke får hjelp og havner i kø. Køer som vokser. Dette kommer oppå et allerede økende behov for behandling innenfor psykisk helse, sier Halvorsen.

Vil fortsette privat

Halvorsen kom til stillingen på Bjørnang etter åtte år i den kommunale helsetjenesten. Når hun nå skal ut på jobbsøking, ønsker hun først og fremst å fortsette i det private markedet.

– Det er dårligere lønn i det offentlige, og vi har mer fleksible turnusordninger i det private. Dette er også til fordel for pasientene. Med langvakter på tolv timer blir det mer forutsigbarhet og færre ansatte å forholde seg til for pasientene i løpet av et døgn, sier Halvorsen til et anerkjennende nikk fra kollega Haugen.

Innherred har forsøkt å få pasienter ved Wecare omsorg på Bjørnang i tale. De ønsker ikke å uttale seg i mediene.

– Men de ønsker at det skal formidles at de synes det er en dårlig beslutning som går utover dem, sier regionleder i Wecare omsorg, Anders S. Jullumstrø.

Forberedt på beskjeden

Beskjeden om å avvikle avdelingen på Bjørnang ble gitt til de ansatte fredag. Regionleder Jullumstrø forteller at de fleste hadde sett hvor det bar.

– Dette har vært en prosess som har pågått over tid. De fleste skjønte at det ville bli vanskelig å fortsette driften uten avtalen om fritt behandlingsvalg, så de var nok litt forberedt på at beskjeden ville komme, sier Jullumstrø.

– Så det var ikke sjokk og vantro blant de ansatte?

– Nei, men det kom nok som en overraskelse på mange at beskjeden kom allerede nå, sier Jullumstrø.

Regionleder Anders S. Jullumstrø i Wecare omsorg forteller at de fleste ansatte hadde luktet lunta før nyheten sprakk på et møte fredag. Foto: Leif Arne Holme

Wecare omsorg har til sammen seks avdelinger rundt omkring i landet. De fem andre avdelingene kommer til å bestå, opplyser Jullumstrø.

– Ved avdelingene på Gjerdrum og Sotra er det bedre lokasjon og større pasientgruppe å få tak i. Ved de andre avdelingene er det somatiske tjenester. For disse er det andre avtaler, sier Jullumstrø.

– Kan pasientene overføres til andre avdelinger?

– Nei, det har de ikke lov til. Pasientene skal tilbake i offentlig regi, slår han fast.

Vanskeligere dialog på Innherred

Wecare åpnet sin avdeling på Bjørnang 3. november 2021. Jullumstrø mener at det ikke er lengden på driften som var avgjørende for at det gikk denne vegen.

– Nei, det tror jeg ikke. Dersom vi kunne fullført avtalen vår med det offentlige, tror vi det hadde vært behov for en klinikk her i Levanger. Det er mange pasienter som ønsker å være her framfor å stå i kø i det offentlige. Hvorfor det er slik, skal jeg ikke spekulere i, sier Jullumstrø.

– Du uttalte i helga at samarbeidet med Sykehuset Levanger har vært krevende. Ønsker du å utdype dette?

– Dialogen med Sykehuset Levanger og kommunen kunne vært bedre. Jeg opplever at det er litt annet mottak for dialog med private helsetjenester her enn for eksempel i Trondheim, sier Jullumstrø.

– Hvorfor det?

– Jeg aner ikke. Jeg skal ikke begi meg ut på politikk, for det kan jeg ikke så mye om, men jeg tror nok det er det det handler om, sier Jullumstrø.

Innherred har gitt Sykehuset Levanger anledning til å svare på kritikken. De har foreløpig ikke besvart Innherreds henvendelse.

Anders S. Jullumstrø tror skepsisen til private helsetjenester i nordre del av Trøndelag handler om politikk. Foto: Leif Arne Holme

Nå er regionlederen mest opptatt av at det skal være en faglig styrt avvikling av avdelinga på Bjørang.

– Det er pasientene som er i sentrum. Vi skal tilby det beste behandlingstilbudet vi kan tilby dem når de er her. Det er de faglige avgjørelsene som vil vurdere om det er pasienter her ut februar eller mars, avslutter Jullumstrø.

På det meste har det vært 33 ansatte på Bjørnang. Nå er det 27 igjen. Alle disse kommer til å bli oppsagt i løpet av de neste par månedene.