Både ansatte og andre våknet onsdag til nyheten om at Danske Bank vil selge privatkundevirksomheten sin i Norge. Selv om ryktene begynte å gå blant analytikere og noen i media dagen før, var det nok et sjokk for de fleste av de rundt 1000 ansatte i Norge å få beskjed om hva som nå skal skje.

Over 600 av disse menneskene jobber i Trondheim, og Danske Bank-sjefen i Norge, Erlend Angelfoss, fortalte MN24 onsdag at rundt 250 ansatte kan bli berørt av det som skal skje.

Mange i lokalmiljøet var kjappe med å reagere, etter at nyheten kom. Ordfører Rita Ottervik var snar med å si at hun vil ha en prat med Danske Bank-sjefen, om hva onsdagens nyhet betyr.

– Dette er en stor og viktig sak, men vi har ennå ikke oversikt over hva dette faktisk vil bety for Trondheim, sa ordfører Rita Ottervik etter at nyheten kom om at Danske Bank ønsker å selge den norske privatkundevirksomheten. Hun viser selvsagt til at det lenge har vært jobbet politisk for å styrke byens økonomi- og finansmiljø.

Den jobben fortsetter. For drømmen om en slags trøndersk Wall Street i Søndre gate med flere sterke finansmiljøer samlet, kan med denne siste utviklingen ha fått et skudd for baugen. Finansmiljøet i Trondheim har aldri vært stort.

Nå kan det bli enda mindre.

Trenger sterke aktører

Etter at Danica Pensjon ble solgt til Storebrand i 2021, har mange undret seg over hva Danske Bank tenker om sin posisjon her i midten av Norge. Landsdelen trenger sterke finansmiljøer for å bidra til utviklingskraft og kompetansebygging i det regionale næringslivet.

For en tid tilbake skrev undertegnede en kommentar, der jeg mente at det som skjedde rundt Danske Bank sitt salg av Danica Pensjon for en tid tilbake, bør engasjere trønderske politikere og næringslivsprofiler.

Jeg fastholder det synet, og tror Rita Otterviks reaksjon bare er en forsmak på det som kommer. Joda, det er andre sterke bankmiljøer her, men både den symbolske og reelle effekten av det som skjer med Danske Bank, er svært viktig for Trondheim og Trøndelag.

Danske Bank sine røtter i Norge går tilbake til 1859, og etableringen av den første norske handelsbanken i Trondheim. Mange trøndere har vært kunder i banken helt fra da den het Forretningsbanken, og senere Fokus Bank. Fra overtakelsen av Fokus i 1999, har Danske Bank derfor fått med seg en sterk regional goodwill.

I dag holder banken dessuten til i et fornyet, men likevel klassisk bankbygg i Søndre gate, som er synlig og gjenkjennbart for trønderne.

Også for de som aldri var på Bajazzo.

I sum er det faktisk slik at Danske Bank forvalter et stykke trøndersk arvegods. Det forplikter.

Men en rekke organisatoriske endringer i Danske Bank de siste årene, har etter min mening pekt i retning av et finansmiljø som siger sørover. Dagens nyheter forsterker dessverre dette inntrykket.

Etter at Danske Bank solgte Danica Pensjon i 2021, og samtidig har mistet flere nøkkelpersoner, er det med rette stilt spørsmål ved Danske Banks strategi for posisjonen i Trøndelag. Det forsterket seg da toppsjef Erlend Angelfoss fikk jobben og fortsatte med tilhold i Oslo, mens Danske Banks forrige toppsjef Trond Mellingsæter, holdt til i Trondheim.

Muligens er betydningen av hovedkvarteret symbolsk, men symbolikk betyr noe det også.

Spørsmålene rundt dette vil nok fortsette, selv om Angelfoss sa onsdag at «Vi har ingen planer om å flytte disse hovedkontorfunksjonene ut fra Trondheim».

Hvem kjøper?

Det er ennå uklart hvem som kan og vil bruke millioner eller mest trolig milliarder, på det Danske Bank nå har lagt ut for salg. Bare noen meter unna Danske Banks lokaler i Søndre gate, ligger en av kandidatene - som dessuten er en av Danske Banks sterkeste konkurrenter: Sparebank 1 SMN.

Onsdag sa konsernsjef Jan-Frode Janson til MN24 det han skal si, nemlig at Midt-Norges største bank og dens norske bankallianse holder alle muligheter åpne.

Å styrke landsdelens allerede største bankmiljø er ikke noen dum tanke i et regionalt perspektiv, men det er absolutt et åpent spørsmål om hva det betyr for konkurransen i akkurat dette geografiske markedet. Konkurransetilsynet vil garantert se på det, om Sparebank 1 blir aktuell som kjøper.

Store nasjonale banker som DNB og Nordea kan være andre kandidater, om man ser på hva de har ressurser til. Delvis statseide DNB sliter imidlertid allerede med å forsvare kjøpet av Sbanken, så det er mulig de allerede er diskvalifisert av hensyn til konkurransen i det norske bankmarkedet.

Nordea har ikke noen enorm posisjon i Trøndelag, men er jo en bank som ligner litt på Danske Bank i og med at det er en stor nordisk aktør. Med dype lommer og skaleringsmuligheter i form av teknologi og organisasjon, kan det være en en super match. Om de går inn og bokstavelig talt kjøper seg opp i Norge form av en hel bank med dens kunder, vil ikke det overraske.

På et vis er oppkjøp fra en nordisk gigant, litt likt det som skjedde Fokus Bank i sin tid ble Danske Bank.

Danske Bank har som sagt en spesiell rolle i Trøndelag. Med sin historiske tilknytning til Fokus Bank og bankene før der, så er det ennå mange blant de privatkundene som nå skal kastes ut, som har et unikt forhold til banken.

Men når Danske Bank ikke lenger ønsker disse med videre, er det et betimelig spørsmål om de forblir lojale eller om de går til andre. På sin egen nettside gikk Danske Bank onsdag ut med en rekke råd og beroligende kommentarer fra banken, om hva det som nå skjer, betyr for kundene. Kanskje ikke så rart. Om mange forlater banken før salget er gjennomført, svekker det jo også attraktiviteten i markedet.

Danske Bank-sjefen i Norge, Erlend Angelfoss, var til stede i Trondheim og bankens hovedkvarter onsdag, både for å håndtere interne reaksjoner og spørsmål fra media. Tillitsvalgte var meget kritiske allerede tidlig onsdag, så det er naturlig at han brukte mye tid på å takle spørsmålene som ubønnhørlig dukket opp.

Joker?

Så har det kanskje dukket opp en ukjent faktor i denne saken. Det er det nye Økokrimsenteret, som mange mener hører hjemme i Trondheim. Justis- og beredskapsdepartementet kan nemlig lande på å legge den nye bedragerienheten fra Økokrim i Trondheim, har Adresseavisen skrevet om tidligere. Endelig bestemmelse er ennå ikke tatt, men Økokrim har anbefalt Trondheim. Både politiressursene, bankmiljøet og den teknologiske kompetansen byen besitter gjennom NTNU og Sintef, er trolig viktige faktorer i denne avgjørelsen. Kanskje vil det som skjer med Danske Bank, bli en del av akkurat den diskusjonen også. Et svekket bankmiljø kan svekke Økokrimsenterets rekkevidde også. Det vil i tilfelle være et nederlag for politikere og andre som ønsker flere virksomheter til Trondheim.

– Styrke bankens rolle

Kommunikasjonen fra Danske Bank var forholdsvis strømlinjeformet da salgsnyheten kom ut. Det er likevel spor å finne av noe som kan bli retorisk utfordrende for banken å håndtere. Erlend Angelfoss gikk blant annet ut i MN24 tidligere i år, og sa at Trondheim og Trøndelag er utrolig viktig for Danske Bank fremover.

– Danske Bank har lange og dype tradisjoner i Trøndelag, og det er vi utrolig stolte av. Vi har 650 ansatte her og 300 i Oslo, så det er helt klart hvor tyngdepunktet er, slik sett. Danske Bank er midt i et nytt strategiarbeid, og det er ikke ferdig før til våren, men jeg kan likevel si at vi har som mål å ytterligere styrke bankens rolle i denne regionen, sa Angelfoss i intervjuet.

Når du sier at banken skal styrkes i Trøndelag, men resultatet er hundrevis av medarbeidere som skal bort, ja; da må du regne med reaksjoner.

Uansett kommer denne saken til å prege Trondheim og Danske Bank i lang tid. Fra Danske Bank varslet at de ville selge Danica Pensjon, til Storebrand var endelig godkjent som kjøper, gikk det godt over et halvt år.

Brain drain?

Med størrelsen på det som nå skjer, kompleksiteten i det, hensynet til kunder og ikke minst det politiske spillet som vil utfolde seg, er det rimelig å anta at det vil ta år og dag før kjøperne skriver under og til ulike statlige organiser som Konkurransetilsynet, har sagt sitt. Det vil også skape en stor belastning for de ansatte, som venter på den endelige avgjørelsen. Mange vil sikkert slutte før det skjer også, og potensielt utløse en "brain drain" fra Danske Bank før prosessen er gjennomført. Det kan skape problemer for driften videre.

Parallelt med dette vil politikere og meningsbærere påvirke så mye de kan - i den ene eller andre retningen. Fordi salget Danske Bank nå planlegger, berører ikke bare kunder, ansatte og aksjonærer, men også hele Trøndelags syn på seg selv som et potensielt finansielt kraftsentrum.

De siste tiårenes kamp for å tiltrekke seg offentlig initierte virksomheter som Siva og Investinor, er jo et bevis på at en slik posisjon er ønsket av flere sterke miljøer i regionen. Et privat eksempel er Trøndelagsstiftelsen, som jobber for å synliggjøre Trøndelag. Far Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar Witzøe har blant annet gått inn med ni millioner i stiftelsen.

Både selve salget, konsekvensene og det ytre presset vil skape store utfordringer på kort og lang sikt for Danske Bank, som Angelfoss og ledelsen ellers nå må løse på en klok måte.

Med andre ord: Siste ord er på ingen måte sagt om Danske Bank.