– Nå blåser det opp, og enkelte fjelloverganger er allerede stengt. Vi frykter ekstremværet kan medføre mange og store skader spesielt i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel på rødt nivå for Møre og Romsdal og Trøndelag gjeldende fra onsdag ettermiddag til torsdag kveld.

Faren er stor for vannskader og jordras

I tillegg vil sterk vind, mildvær og mye nedbør kunne føre til flom og skred spesielt i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, samt nordlige deler av Innlandet og Ofoten i Nordland fram til torsdag, melder Statens vegvesen.

– Med vindkast opptil 35 meter i sekundet må vi vente høye bølger inn mot land, noe som kan gi skade på brygger, naust, båter og boliger. Det kan komme ekstremt mye regn. Faren er stor for vannskader, jordras eller flomskred, og det blir garantert vanskelige kjøreforhold. La bilen stå, og hold deg i ro til uværet er over, sier Brandeggen.

Øker bemanningen

Forsikringsselskapet If øker bemanningen i forbindelse med ekstremværet. De opplyser om at de er i full beredskap for å hjelpe kunder som blir berørt.

– Ekstremvær som dette kan føre til store skader på hus og eiendommer, biler, båter og folk, så vi bemanner nå kraftig opp slik at vi kan hjelpe kundene når de trenger oss, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If.

Ekstreme mengder med regn og vind kan gjøre stor skade på hus, hytter, biler, båter og andre gjenstander. Forsikringsselskapet har flere råd for å unngå større skader.

– Ta gjerne en runde på eiendommen og sjekk at det ikke ligger løse gjenstander vinden kan ta tak i. Dersom det er fare for vanninntrengning i boligen, som fort kan skje ved ekstremvær, bør man flytte verdigjenstander fra kjeller og garasje til et tørt og bedre egnet sted, sier han.

Advarer mot glatte veier

Samtidig oppfordrer Frende Forsikring folk til å kjøre ekstra forsiktig den neste uka. Årsaken er at temperaturen vil falle inn mot helga og neste uke.

– Det blir en utfordrende uke på veiene. Det er på nullføre det er glattest på veiene, da må du også være forsiktig hvis du skal ut å kjøre, sier fagsjef på motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring, og legger til:

– Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøfta. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, sier han.