Teknisk Ukeblad skriver at Sintef-forskere har regnet på konsekvensen av å installere nye kabler med kapasitet på 12,6 GW mellom Norge og flere europeiske land, samt doble kapasiteten til Sverige. Det tilsvarer ni utenlandskabler.

Forskerne i prosjektet HydroConnect har da lagt inn mer effekt i norske kraftverk. De mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk. Prisene i Norge kommer fortsatt til å være lavere enn de i Europa tross kabelutbygging, mener Harby.

Samtidig kan ren norsk kraft dekke behov i Europa, mens norske magasiner kan bidra til lagring av overskuddskraft når det er mye vind og sol i Europa.

Harby sier forskerne har lagt inn i sine anslag at norsk kraftproduksjon bygges ut i tråd med planer og mål.

– Noe som gir en overskuddssituasjon, det er vi som har strøm, og det er vi som har magasinene, sier Harby.

Øyvind Stakkeland, strategisk rådgiver for konsernutvikling i Å Energi, leder styringsgruppa i Hydro Connect. Han viser til at Norge har en stor og uutnyttet ressurs i havvind, men at det er behov for infrastruktur for å transportere kraften og utveksle kraft mellom regioner.

– Jeg håper at også norske politikerne etter hvert vil se at et framtidig utslippsfritt europeisk kraftsystem med et nordsjønett med mange nye kabler også er i Norges interesse, sier Stakkeland.