En økning i matprisene på 12 prosent er ifølge Statistisk sentralbyrå den viktigste årsaken til at årsinflasjonen lå på 6,9 prosent i september. Statsråd Borch mener kjedene har satt opp prisene mer enn nødvendig på en del matvarer, skriver Dagens Næringsliv.

– Matregningen er nå veldig krevende for mange husholdninger. Vi opplever nå sterkere prisvekst på matvarer enn på flere tiår, og vi ser dessverre eksempler på prisøkninger som er vanskelig å forklare, sier hun.

– Jeg forventer at dagligvarekjedene viser ansvar og ikke øker prisene mer enn kostnadene tilsier.

Borch bruker smør som eksempel og sier at prisen bonden får for melken har økt med 6 prosent, mens prisen i butikk er blitt nesten 22 prosent høyere.

Kjedene påpeker på sin side at det ikke bare er råvarekostnadene som har økt.

– I tillegg til tidenes høyeste prisøkninger fra leverandørene, har vi fått kraftige kostnadsøkninger for butikkene. Vår lønnsomhet går ned i 2022, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi.

– Vi har ikke tatt ut prisøkningen i samme skala som vi har fått fra leverandørene. I tillegg har vi ekstremt mye større kostnader på strøm og transport som vi ikke tatt ut til fulle, supplerer styreleder Kjetil Monsen Ebbesberg i Coop Øst.