– Europa trenger norsk gass i dag, men de omstiller seg nå raskt bort fra dette. Å lete etter ny olje og gass som først skal i produksjon om ti år, er det motsatte av Dubai-enigheten og sløser med penger og arbeidsfolk, skriver hun i en epost til NTB.

Uttalelsene kommer etter at energiminister Terje Aasland (Ap) kunngjorde at 24 oljeselskaper får tilbud om 62 nye utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel i konsesjonsrunden TFO 2023.

Hun mener det vitner om at regjeringen ikke har tro på det grønne næringslivet som skal overta.

– Å la oljeprisen bestemme levetiden til norsk oljeutvinning er en oppskrift på plutselige oppsigelser og permitteringer. Det er politisk feighet, legger Bastholm til.

MDG får gehør hos WWF Verdens naturfond, som mener utedeling av de nye letelisensene er det motsatte av det som ble vedtatt på klimatoppmøtet i Dubai for en drøy måned siden.

– I en verden hvor temperaturen går opp, og etterspørselen etter olje og gass går ned, gir det ikke lengre mening å godkjenne ny oljeleting, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF til NTB.

Hun viser til Det internasjonale energibyrået (IEA), hvis analyser viser at det ikke er plass til produksjon fra dagens oljefelt dersom verden skal nå klimamålene.