I september i år var korforbruket 1 prosent lavere enn i september i fjor, viser transaksjonsdata fra Norges største bank DNB.

– Selv om vi fortsetter å se en nedgang i forbruket totalt sett, er det ennå ingen tegn til bråstopp for de fleste. En del bruker nok tid på å justere forbruket til økonomisk strammere tider og fortsetter å bruke av sparepengene, sier konserndirektør i DNB personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, i en pressemelding.

Kortforbruket samlet sett, justert for prisvekst, går særlig ned innen reiseliv (-12 prosent), mens forbruket til serveringsvirksomheter (+4 prosent) og fritid og underholdning (+5 prosent) bedrer seg noe.

– Dette kan være et uttrykk for at vi nå er i en fase hvor vi i mindre grad unner oss store og kostbare reiser, men i stedet vrir «luksusforbruket» til restaurantbesøk og opplevelser nærmere hjemmet, sier direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl.

Innen varehandel går forbruket blant annet ned med 1 prosent innen mat og drikke og 6 prosent innen sport og elektronikk.

Samtidig ser DNB at husholdninger med høyere gjeldsgrad reduserer forbruket sitt mer enn husholdninger med lav eller ingen gjeld.