De spurte næringslivslederne i undersøkelsen har helt andre oppfatninger av utviklingen i økonomien. De venter en prisstigning på varer og tjenester på 6,7 prosent de neste 12 månedene, og 6,5 prosent per år i løpet av de neste to årene.

En majoritet av næringslivslederne forventer også at deres egne innkjøpspriser vil øke mer eller omtrent like mye de neste 12 månedene.

Forventer fall i kjøpekraft

Undersøkelsen ble offentliggjort av Norges Bank fredag formiddag. Den kommer hvert kvartal og måler forventningene økonomieksperter, partene i arbeidslivet, husholdningene og næringslivsledere har blant annet til prisstigning, lønnsvekst, sysselsetting og lønnsomhet.

Økonomiekspertenes forventninger om prisstigning er 0,6 prosentpoeng lavere enn ved forrige måling i november. Den forventede årslønnsveksten innebærer en reallønnsnedgang på 0,3 prosent.

Partene i arbeidslivet forventer en prisvekst på 4,8 prosent, en årslønnsvekst på 4,8 prosent og en reallønnsvekst på 0,3 prosent.

Husholdningene tror prisene stiger

Blant de husholdningene som deltok i undersøkelsen, forventer 72,1 prosent at låne- og innskuddsrentene vil øke de neste 12 månedene. Dette er 10,6 prosentpoeng færre enn ved siste måling i november.

Hele 89,6 prosent av de spurte husholdningene tror også, som de næringsdrivende, at prisene på varer og tjenester vil bli dyrere det neste året, og i snitt tror de prisene vil stige 6 prosent.

Over de neste årene forventer husholdningene prisene vil stige med 5 prosent per år.

Partene i arbeidslivet har derimot tro på en lavere prisstigning enn husholdninger og næringslivet. Arbeidstakerorganisasjonene tror prisene vil stige 5,3 prosent det neste året, mens arbeidsgiverne forventer en prisstigning på 4,4 prosent. Totalt forventer de en årlig prisstigning på 3,8 prosent om to år.