I mars var registreringstallet halvert sammenlignet med samme måned i fjor.

– April er ofte en måned hvor det blir mer fart i nybilsalget. Men situasjonen i år har vært annerledes enn de siste par, tre årene hvor det har vært svært lang leveringstid på ny bil. I år har mange bilmodeller vært tilgjengelige rett fra lager og forhandler, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Han sier det er tydelig at folk har en mer anstrengt økonomi. Det gjenspeiles også i hvilke biler som dominerer nybilsalget.

– Vi kjøper mindre og rimeligere nye biler. Det er fortsatt særlig SUV-er med firehjulstrekk de fleste vil ha. Men de store, dyre bilene må i større grad vike for mindre SUV-er imellom- og kompaktklassen, sier Thorsen.

Ved inngangen til mai var det registrert 33.493 nye personbiler i 2024. Det er 11 prosent færre enn på samme tid i fjor – drøyt fire tusen færre nye biler.

Den mest solgte bilmodellen i april ble Volvo EX30 med nesten 1200 biler. Volkswagen ID4 og ID3 havner på de neste plassene, mens Tesla model Y er skjøvet ned til en fjerdeplass med vel 700 biler.