Trusselvurderingen , som ble lagt fram mandag, bygger på Økokrims og politiets samlede etterretning og informasjon fra nasjonale og internasjonale kilder.

Økokrim mener at norske selskaper som opererer i eller har tilknytning til utlandet, nå er ekstra utsatt for å bli innblandet i korrupsjon. Årsaken er ressursknapphet over hele verden, fraktkrise og nye handelsruter på grunn av krigen i Ukraina, skriver Dagens Næringsliv.

Pandemisk utbredelse

– Når det er knapphet på en eller annen ressurs, enten et råstoff, eller for den saks skyld en myndighetstillatelse, så går korrupsjonsrisikoen opp, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til avisa.

Han betegner situasjonen i noen av landene som norske selskaper opererer i, som «en pandemisk utbredelse av korrupsjon».

Ifølge NRK mener Økokrim at den største utfordringen knyttet til flyktningsituasjonen som følge av Ukraina-krigen, er at menneskesmuglere og andre kan utnytte sårbare flyktninger til prostitusjon eller tvangsarbeid.

Ufaglært arbeidskraft

Blant annet kan kriminelle aktører forsøke å utnytte sårbare arbeidstakere.

– Det gjelder spesielt innenfor sektorer hvor det er behov for mye ufaglært arbeidskraft. Det er bygg og anlegg, det er renholdsbransje, og det er transportvirksomhet som særlig vil se dette, sier Pål Lønseth.

Ifølge vurderingen er det meget sannsynlig at utfordringen med såkalt kjærlighetsbedrageri vil vedvare, der bedragere gjennom å skape sympati og en følelsesmessig relasjon lurer folk til å gi penger.

Det er også sannsynlig at krigen i Ukraina vil benyttes av bedragere som dekkhistorie i forledelsen av fornærmede, opplyser Økokrim.

Fiskekrim

Ifølge VG peker Økokrim også på kriminalitet i fiskerinæringen som en av de aller største truslene – blant annet ved under- og feilrapportering av fangst.

– Fiskerikriminalitet er generelt vanskelig å avdekke. Det er lite objektive holdepunkter og lite automatiserte rapporteringspunkter. Det gjør at det krever mye av etterforskerne, sier Økokrim-sjefen.

Økokrim mener også at høye kostnader ved miljøvennlig håndtering av avfall og resirkulering, kombinert med høy verdi på enkelte komponenter, gjør det meget sannsynlig at både norske og utenlandske aktører vil profittere på ulovlig avfallshåndtering. Også kasserte produkter kan bli videresolgt.

I tillegg kan både næringslivsaktører og private aktører begå grove og ulovlige naturinngrep gjennom graving, hogging, sprenging, masseutfylling og deponering av avfall, ifølge Økokrim.