Ifølge Klassekampen vil forslaget bety at minimum to tredeler av alle nye vindkraftanlegg skal eies av enten stat, fylkeskommunene eller kommunene – og vil at det skal gjelde også ved fornying av konsesjoner.

– Hvis utenlandske eiere sender overskudd fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. Da blir det enda mindre ønskelig for folk og lokalsamfunn å avstå områder til vindkraft, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

Partiet fremmet et lignende forslag i 2018, men det ble nedstemt. Kaski oppfordrer nå Ap og Sp til å snu og sikre flertall. De to regjeringspartiene vil imidlertid ikke forplikte seg.

– Vi er tydelig på at fellesskapet skal ha kontroll på energiressursene, om det er vind- eller vannkraft. Når det gjelder nye vindkraftprosjekter på land, er det viktig å legge til rette for offentlig eierskap» skriver Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, til Klassekampen.

Også Gro-Anita Mykjåland, Sp-medlem i den samme komiteen, legger vekt på at partiet ønsker mer nasjonal kontroll og eierskap.