Onsdag økte prisene på en rekke matvarer i dagligvarebutikkene.

– Det er jeg kritisk til, der det er en kraftig økning. Vi må ha, og vil ha, et matvaremarked som har effektiv konkurranse og det må virke slik at den enkelte forbruker erfarer det, sier Støre til NTB.

Han påpeker at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har tatt flere initiativ på området. Blant annet skal regjeringen gjennomføre en studie for å se på hvordan prisene dannes. I tillegg kommer det flere lovendringer.

– Mat er noe du må ha. Og for folk med anstrengt økonomi, er økende matpriser noe som slår direkte inn i hverdagslivet. Det er for mange historier nå om folk som sliter med å få endene til å møtes. Særlig er det vondt å se når rammer barn og eldre, sier Støre.

Desserten til Støre ble 15 kroner dyrere hos Meny

I et intervju med VG julaften i fjor delte statsministeren sin oppskrift på vaniljeis med Daim-sjokolade og appelsin. For åtte år siden delte han også en oppskrift på vafler på sin Facebook-side , hentet fra kokeboka «Mat på norsk» som er redigert av tidligere Ap-landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.

NTB sjekket prisene på ingrediensene til dessertene hos Rema 1000 og Meny mandag denne uken, og igjen onsdag etter det varslede prishoppet. Hos Rema 1000 koster handlekurven med ingrediensene 7 kroner og 10 øre mer – en økning på 2,7 prosent. Hos Meny økte prisen på ingrediensene med 15 kroner, eller 4,7 prosent.

Varen som økte mest i pris i sammenligningen var appelsinene hos Meny, som hadde et hopp i kiloprisen fra 19,90 kroner til 29,90 kroner.

– Husholdningsbudsjettet blir dyrere

– Den isen består av vaniljeis, sjokolade og appelsin. Det tror jeg er varer som mange familier kjøper, sier Støre, og fortsetter:

– Det er en fortelling om at husholdningsbudsjettet blir dyrere. Vi er opptatt av å få prisveksten tilbake til et stabilt og lavt nivå. Og det området hvor vi merker at dette er ute av lage på aller mest, er på det vi kjøper hver dag. Nemlig matvarer.