I 2022 steg boligprisene i Trondheim med 1,4 prosent. Det var svakere enn i Stavanger og Oslo, som hadde en prisvekst på henholdsvis 3,7 og 1,8 prosent. I Bergen steg prisene med 0,5 prosent.

Leder strategi og analyse i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad og eiendomsmegler og partner i Heimdal Eiendomsmegling, Thomas Løbakk, har troa på at 2023 skal bli et boligår med enda mer prisvekst.

Udramatisk korreksjon

I september og november sank boligprisene med henholdsvis 1,8 prosent og 3,3 prosent. Valstad peker på at dette skjedde etter en periode med lengre vekst siden sommeren 2020.

– Sånn sett var dette en udramatisk korreksjon. Det er mye negativitet i media knyttet til økonomi, renteøkning og prisvekst, men vi må huske på at økonomien i Midt-Norge er god, at vi nesten ikke har arbeidsledighet og at regionen vår har vist seg å være robust i utfordrende tider, sier Valstad, som ikke tror at boligprisene vil synke videre i 2023.

– Norges Bank øker renta for å få ned temperaturen i økonomien og i boligmarkedet. Det er naivt å tro at vi ikke blir påvirka, men jeg har troa på en sideveis eller svak positiv utvikling, i stedet for at prisene går ned. Vi ser ikke noe stor fare for et videre boligprisfall i hvert fall.

Leder strategi og analyse i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad. Foto: Eiendomsmegler 1

Vil stige videre

Valstad har troa på et høyt omsetningsnivå gjennom 2023. Prisen på byggematerialer har økt, noe som igjen har ført til at det blir dyrere å bygge. Det påvirker igjen prisene i nyboligsalget, som også kan gjøre at prisene på bruktboligmarkedet stiger, ifølge Valstad.

Spoler vi et år fram i tid, tror han boligprisene i Trondheim vil stige en plass mellom null og fem prosent det neste året.

– Markedet i 2023 vil nok være mer selektivt enn vi har sett de siste årene under koronapandemien hvor det aller meste har blitt solgt. Gode objekter vil fremdeles selges raskt, mens objekter som er litt mer «hjemmesnekra» kan ta litt tid å selge. Energiklassifisering og strømforbruk blir også viktig framover. Er boligen etterisolert eller har effektiv og rimelig oppvarming, kan den være mer attraktiv.

Tilbake der det var

I andre kvartal 2022 nådde boligprisene i Trondheim en topp. Etter en høst med nedgang, tror Løbakk det igjen vil snu og at prisene vil være der de var i andre kvartal i 2022, i tredje kvartal 2023.

– Det første beviset kom med boligstatistikken i desember, der boligprisene steg med 0,5 prosent. Vi ser at justeringsperiodene for Trondheim er kortvarige, og jeg har derfor troa på at vi i løpet av året vil være oppe på samme nivå som i andre kvartal 2022, forklarer han.

Løbakk viser til at boligprisene i Trondheim gikk ned i første kvartal 2008, første kvartal 2013 og første kvartal 2017. De gangene tok det tre til fem kvartal før boligprisene var tilbake der de var igjen før prisfallet.

– Historisk worst case er finanskrisa i 2008. Da tok det fem kvartaler fra prisene var på topp til de var tilbake på samme nivå. Min spådom er at vi i tredje kvartal i år vil ha samme prisnivå som andre kvartal i 2022. Skulle man ha kjøpt bolig på bunn i Trondheim, er man allerede for sent ute. Bunnpunktet har vi passert - det var i november, mener Løbakk.

Eiendomsmegler og partner i Heimdal Eiendomsmegling, Thomas Løbakk Foto: Heimdal Eiendomsmegling.

God interesse fra start

Han forklarer at det har vært god interesse i starten av året.

– Det eneste som holder tilbake et eksplosivt salg i starten av året, er den psykologiske skepsisen mediene har skapt. Mange er tilbakeholden av den grunn, men har behov og lyst til å flytte. Det ender igjen opp med at mange går glipp av drømmeboligen sin, fordi de kollektive tanken er at prisene kanskje skal ned, sier Løbakk.

Også han peker på at trygge arbeidsplasser, jevn befolkningsvekst og en stabil økonomi i Midt-Norge, er med på å skape et stabilt boligmarked i regionen.

– Det er trygt og godt å eie bolig i Trondheim, og slik vil det fortsette. Jeg tror vi vil se en jevn stigning i prisene ut året, og spesielt til og med tredje kvartal.

Mens Valstad tipper at boligprisene i Trondheim stiger mellom null og 3,5 prosent i 2023, tror Løbakk på en vekst på mellom tre og fire prosent.