Det er klart i forbindelse med et komitémøte torsdag.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har stilt en rekke spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og tidligere arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) om ansettelsen av Jens Stoltenberg som ny sjef for Norges Bank.

Nå legges undersøkelsene på is inntil videre.

– Fra Høyres side er det ikke aktuelt med høring slik situasjonen er nå. Både regjeringen og Nato må bruke alle krefter på å håndtere sikkerhetssituasjonen, sier komitéleder Peter Frølich (H).

Forsvarer undersøkelsene

Ifølge Frølich har det likevel vært riktig av kontroll- og konstitusjonskomiteen å gå inn i saken.

– Det er fortsatt interessante spor i saken, men det får vi vurdere å komme tilbake til når situasjonen tillater det, sier Frølich i en skriftlig kommentar til NTB.

Komiteen har spesielt vært opptatt av å borre i hvordan Stoltenbergs navn kom opp i ansettelsesprosessen, om utlysningsteksten kan ha blitt skreddersydd for å passe Stoltenberg som søker, og hvilke habilitetsvurderinger som ble gjort med tanke på Stoltenbergs bakgrunn som statsminister og Ap-leder og hans nære bånd til Støre.

– Høyre står fast på at denne utnevnelsen er problematisk. Den har sådd unødvendig tvil om sentralbankens uavhengighet og gjort det vanskelig for både Norges Bank og statsministeren.

Det er heller ikke utelukket at saken kan bli tatt opp igjen senere.

Det kan for eksempel skje i høst i forbindelse med Stortingets behandling av statsrådets protokoller, slik NTB forstår det.

Høyres Peter Frølich leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ser ikke formelle feil

Sofie Høgestøl sitter i kontrollkomiteen for Venstre. Hun mener svarene komiteen har fått i brevvekslingen med regjeringen, ikke avdekker formelle feil ved ansettelsen.

– Derfor ønsker ikke Venstre å gå videre med en kontrollhøring i denne omgang, sier Høgestøl.

– Likevel mener vi fortsatt at ansettelsen var uklok, da den har skapt tvil om sentralbanksjefens uavhengighet, sier hun.

Også Rødt og Arbeiderpartiet er tydelige på at de ikke ønsker å gå videre med undersøkelsene nå.