– Vi sparer nok ikke så mye på å kjøre hit. Det er mer for å få oss en tur, sier Lillian Libakk og Helge Leverås.

Det er mandag formiddag - den aller roligste tiden på Stora Coop Storlien, ifølge de ansatte. Fredager og lørdager er de dagene hvor de trønderske frasene flyr hyppigst der inne og det er aller travlest.

Libakk og Leverås har tatt turen helt fra Levanger. De er pensjonister, og sier at de drar til Storlien for å finne på noe.

Se pristest lengre ned i saken.

Helge Leverås og Lillian Libakk fra Levanger er pensjonister og drar over grensa for å få seg en tur. Foto: Morten Antonsen

– Noen varer kan man spare penger på, som for eksempel matolje, kylling og store grønnsaksposer. Men man må se på merkene her også, akkurat som hjemme. Coop er jo som regel billigst, sier Leverås.

– Men følger man litt med på prisene hjemme, trenger man ikke å dra hit. Her blir det som regel et kafebesøk også, i tillegg til kjøreturen, så alt i alt er det ikke så mye å spare. Men de har noen andre varer her som vi liker, fortsetter Libakk.

Mandag formiddag var Coop-butikken på Storlien relativt folketom. Foto: Morten Antonsen

Millioner av turer

Else Marthe Erichsen og kusinen Vibeke Støren er enige med paret fra Levanger. Det er nok ikke så mye å spare, men de kjører over grensa for å få seg en tur.

– Vi drar mye for turen sin del, sier Erichsen, og holder opp en pose med smågodt.

Hun konstaterer at posene må ha blitt større siden sist hun var her.

– Ja, jeg merker det. Det er vel for å få oss til å kjøpe mer, sier hun og ler.

Else Marthe Erichsen kjøper blant annet smågodt i Sverige. Mandag formiddag var for øvrig smågodtet tre kroner billigere på nabobutikken Eurocash. Foto: Morten Antonsen

Ifølge SSB dro nordmenn på 4,7 millioner dagsturer over grensa i 2023. Vi grensehandlet for 9,3 milliarder kroner og av dem ble nesten åtte milliarder kroner brukt i Sverige.

Nordmenn brukte nesten 1,3 milliarder kroner på alkohol når de grensehandlet i fjor, mens en milliard kroner gikk til snus og tobakk. Brus og mineralvann utgjorde 6,8 prosent av det vi grensehandlet, mens sjokolade og godteri utgjorde 4,6 prosent.

Steget mer i Norge

Det siste året har prisene på mat steget med 6,3 prosent, melder SSB. Men for første gang på 23 år falt prisene på matvarer i februar i år. Fra januar til februar falt matvareprisene med 0,7 prosent.

– Vi ser nå ganske klare spor fra dagligvarekjedenes kampanjer. Uvanlig mange matvarer hadde en flat prisutvikling fra januar til februar, samtidig som enkelte tilbudskampanjer trakk matprisene samlet sett ned, sa seksjonsleder i SSB, Espen Kristiansen, til NTB tidligere denne uka.

Ifølge det statistiske sentralbyrået SCB sto matprisene på stedet hvil i Sverige i februar. Gjennomsnittsprisen på matvarer og alkoholfrie drikker steg med 0,1 prosent. Siden februar i fjor har prisstigningen for de samme kategoriene økt med 1,2 prosent, ifølge SCB.

Fra januar til februar falt matvareprisene med 0,7 prosent. Foto: Morten Antonsen

Pristest

Mandag og tirsdag denne uka gjennomførte Adresseavisen/MN24 en pristest på Stora Coop på Storlien og Coop Obs Lade. Hensikten med testen er å vise eventuelle prisforskjeller på ulike varer og eventuelle prisendringer fra 2022 og 2023, da testen også ble gjennomført.

Der det ikke har vært mulig å finne samme produkt i de to butikkene, eller samme produkt som foregående år, er det funnet tilsvarende. Noen av varene har også endret vekt. Dette er spesifisert i tabellen.

Matvarene som er med i pristesten. Foto: Morten Antonsen

Coop Obs Lade og Stora Coop Storlien selger mange av de samme produktene, og er derfor valgt ut i pristesten.

Tabellene nedenfor viser hvordan handlevognene så ut i de to butikkene.

Onsdag denne uka viser Sparebank1 sin valutakalkulator at 100 svenske kroner er 102,14 norske kroner. Da havner kvitteringen fra Stora Coop Storlien på 1548,44 norske kroner.

Handlevognene fra Stora Coop Storlien og Coop Obs ser noenlunde like ut, men prisene varierer. Foto: Morten Antonsen

Et søk på Vinmonopolets og Systembolagets nettsider viser at en 0,33-liters flaske 1664 Blanc koster 40,90 kroner i Norge, mens den i Sverige koster 19,20 svenske kroner. Literprisen i Norge er 123,94 kroner og 58,18 kroner i Sverige. I fjor var literprisen henholdsvis 122,4 kroner og 54,85 kroner.

Matvarene fra Stora Coop Storlien ble handlet inn på mandag denne uka, mens varene fra Coop Obs ble handlet inn tirsdag. Tirsdag formiddag var både diesel- og bensinprisene 22,59 kroner på Esso Moholt og Circle K og Shell på Nidarvoll.

Det kan lønne seg å handle tobakk og alkohol i Sverige. Foto: Morten Antonsen

Fra Trondheim Torg til Stora Coop Storlien er det ifølge Google Maps 10,5 mil. Hvis du tar utgangspunkt i at en bensinbil bruker en liter på mila, og at du har fylt tanken på for eksempel Esso Moholt, vil turen koste 474 kroner tur/retur.

Ifølge Autopass-utsteder Fremtind Service må du også betale 138 kroner i bompenger mellom Trondheim Torg og Meråker mandag formiddag.

Økte sluttsummer

Hvis vi regner sammen summen på selve handlevogna, bensinprisen nevnt ovenfor og bompenger tur/retur, havner prislappen på harryturen på 2298 norske kroner. I fjor endte totalsummen på 1537,74 kroner.

Til sammenligning er kvitteringen fra Obs City Lade på 1942 kroner, og viste 1899 kroner i fjor.

Fra i fjor har handlevogna i Sverige økt med 1,48 prosent, mens handlevogna i Norge har økt med 3,18 prosent. Fra 2022 og til i dag er disse tallene henholdsvis 12,82 prosent og 13,51 prosent.

Testen viser at det jevnt over er penger å spare på alle varer bortsett fra pizza og sjokolade. Aller mest er det å spare på snus og hamburgere.

Skal du spare penger på harryhandelen, kan det med andre ord være lurt å handle med seg både polvarer og tobakk.

Testen viser at handlevogna er 49,7 prosent dyrere på Coop Obs enn Stora Coop. Fjerner vi snus fra regnestykket, er den 31,7 prosent dyrere.

– Vanskelig å sammenligne

Viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo, kommenterer testen slik:

– Det er vanskelig å finne sammenlignbare produkter av samme kvalitet. Mange av våre kunder ønsker norske råvarer, og det koster gjerne litt mer. SSB kom nettopp med nye tall som også viser at grensehandelen er halvvert siden 2019. Det er mindre lønnsomt å handle i Sverige enn før, med mindre du handler alkohol, tobakk og enkelte sukkervarer i store kvantum, sier han.

Viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo. Foto: Rune Petter Ness

De opplever stadig at kundene blir mer og mer prisbevisste.

– Coop Obs har mye fokus på kampanjer og tilbud. Det er derfor av betydning hvordan man handler også. Bruker du tilbudene, er det selvsagt mer penger å spare. De beste sparetipsene er å planlegge, storhandle og jakte tilbud. Det ser vi at mange av kundene gjør, og det er en tydelig trend at også flere kjøper billigmerkene, sier Vik-Mo.

I fjor fortalte butikksjef ved Stora Coop Storlien, Nils Sandström, at nordmenn ikke strømmet til butikken i forbindelse med fjorårets prisøkning. I år er imidlertid pågangen større, ifølge han.

– Kundebesøket har økt mye de første månedene av 2024. Hvorfor er vanskelig å si. Det kan ha noe med prisøkning i Norge å gjøre, men samtidig har prisene økt her og, forklarer Sandström, og legger til:

– Vi har hatt 15 prosent økning etter jul., og det handles mer av alt nå enn tidligere. Det går mest av godteri og brus fortsatt, men handlekurvene er nok mer blanda drops enn de har vært før i tida.

Butikksjef ved Stora Coop Storlien, Nils Sandström. Foto: Morten Antonsen