Oslo tingrett slo torsdag fast at alle tre tillatelsene er ugyldige. Ifølge dommen har staten brutt såkalte utredningskrav ved godkjenning av olje- og gassfeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen.

Statens tillatelser brøt med krav som Høyesterett slo fast i et tidligere klimasøksmål i 2020, ifølge tingretten. Kravet er at forbrenningsutslipp må utredes for å få tillatelse til utbygging og drift til oljefelt.

– Dette er en forventet og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til VG.

Natur og Ungdom- leder Gytis Blazeviciu var tydelig rørt da organisasjonene holdt en pressekonferanse om seieren.

– Det er en glede å stå her i dag med Oslo tingrett sin dom i hendene, sier han.

Aasland uenig

Energidepartementet ga tillatelser til utbygging og drift av oljefeltene etter at dommen fra Høyesterett hadde falt. Energiminister Terje Aasland (Ap) er ikke enig i tingrettens avgjørelse.

– Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning. Basert på dette vil vi vurdere å anke, sier Aasland til NTB.

De skal nå gå nøye igjennom dommen. Departementet mener at det er tilstrekkelig at forbrenningsutslipp er vurdert på et mer overordnet nivå.

Krever stans

På ett av feltene, Breidablikk, er produksjonen allerede i gang.

– Vi forutsetter at produksjonen på feltet Breidablikk stanses umiddelbart. Vi krever stans i all utbygging, slik som dommen slår fast, i de andre feltene, Yggdrasil og Tyrving, sier Pleym.

Pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor har følgende å si:

– Vi er ikke selv part i rettssaken og har ikke fått satt oss inn i dommen ennå. Vi vil forholde oss til norske myndigheter og oppfølgingen av saken videre, sier han.

SV og MDG jubler

Staten dømmes også til å betale en erstatning og sakskostnader for 3.260.000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Miljøpartiet De Grønne omtaler dommen som «en historisk jubeldag».

– Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig, sier partileder Arild Hermstad i MDG til NTB.

SV mener at dommen får stor betydning for norsk petroleumsvirksomhet.

– Tiden hvor regjeringen kan fortsette sin klimafiendtlige oljeaktivitet, er forbi. Nå kan ikke regjeringen lenger drive tut og kjør i oljepolitikken uten å ta hensyn til klimaet, sier Lars Haltbrekken i SV til NTB.