I 2022 gjennomførte Skanska og Snøhetta en mulighetsstudie på bestilling fra Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), hvor de skulle undersøke muligheten for å bygge Powerhouse-boliger på studentbyen. Boligene vil i så tilfelle bygges etter Powerhouse Paris Proof-konseptet, som innebærer at de vil være i tråd med Parisavtalen.

Mulighetsstudien viste at dette ikke bare er mulig, men det kan også gjennomføres innenfor kostnadsrammen for studentboligbygging, som Kunnskapsdepartementet har satt, for at de skal gi statstilskudd til byggingen.

Derfor har Sit nå signert en avtale med Skanska for første fase i prosjektet, med intensjon om videre utvikling og bygging av 800 Powerhouse-studentboliger på tomten til de gamle barnehagene på Moholt studentby.

– Ekstrem ambisjon

- Det er en relativt ekstrem ambisjon å ville bygge studentboliger etter Powerhouse-standard, men samtidig føles det som et helt naturlig neste steg, for å vise studentene, Trondheim og hele landet at vi i studentsamskipnadene tar bærekraft på alvor, sier boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås, i en pressemelding om planene. - Og når det i tillegg lar seg gjøre innenfor kostnadsrammen, og vi har et engasjert og positivt styre i ryggen, må vi bare kjøre på, legger hun til.

Powerhouse er et samarbeid om utvikling av klimabygg og består av prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen Zero, og arkitekt- og designkontoret Snøhetta.

Det har vært bygget både næringsbygg, skoler og boliger som Powerhouse tidligere, slik som på Brattøra i Trondheim. Men ingen har prøvd å bygge Powerhouse-studentboliger før. - Powerhouse er et innovasjonssamarbeid som har en ambisjon om å være en internasjonal spydspiss i utvikling og bygging av klimasmarte bygg. Skal vi klare å nå klimamålene vi har forpliktet oss til, må vi redusere klimafotavtrykket og energibruken til byggene våre. Derfor er vi veldig fornøyd med at Sit har høye ambisjoner, og ønsker å gå videre med oss for å se om vi kan få realisert noen av verdens mest klimasmarte boliger på Moholt, sier Trond Krogstadmo, regiondirektør for byggvirksomheten til Skanska i Midt-Norge.

Lisbeth Glørstad Aspås i Sit og Trond Krogstadmo i Skanska under avtaleinngåelsen. Foto: Sit

Sosial bærekraft

- Powerhouse Moholt har også fokus på sosial bærekraft gjennom utforming av gode bokollektiv, fellesarealer og uterom. Landskapsanlegget er en integrert del av karbonregnskapet og bevisste tiltak her bidrar i stor grad til reduksjon av klimafotavtrykket, sier Snøhettas direktør for forretningsutvikling i Norden, Tonje Værdal Frydenlund. - Samarbeidet med Sit har vært lærerikt og inspirerende gjennom mulighetsstudien. Nå gleder vi oss til å utvikle verdens første Powerhouse-studentby videre.