Tall fra hotellanalyseselskapet Benchmarking Alliance viser at det fredag ble solgt 25.069 hotellrom her i landet, mens antallet var 43.752 fredagen før. Det tilsvarer en nedgang på 43 prosent, skriver E24.

Thon Hotels-sjef Morten Thorvaldsen melder om flere avbestillinger.

– Huff, det er ikke så mye å si. Vi får ikke gjort så mye med det. Smitten sprer seg, og folk er fullvaksinerte, sier han til E24.

Håper på lønnskompensasjon

Thorvaldsen håper at myndighetene kompenserer hotellene, og han advarer om at alternativet er en ny runde med permitteringer. Han mener de nye tiltakene mer eller mindre har stengt ned hotellene og restaurantene.

– Vi har færre gjester. Det er færre på restaurantene og færre på julebord og andre selskaper. Vi har mindre å gjøre, og det er fare for stillinger. Av den grunn håper jeg vi får en lønnskompensasjon, slik at man kan holde folk på jobb selv om det ikke er fulle hus. Det er det som er viktig. Den bør komme så fort som mulig, nå som det går med stormskritt mot jul, sier Thon Hotels-sjefen.

– Dramatisk

Fremskrittspartiet mener tilbakemeldingene som nå kommer fra hoteller, arrangører og serveringssteder, må tas på alvor.

– Vi får høre om restauranter som sliter over hele landet. Ikke bare i områdene med mye smitte, men ellers også. Signaleffekten av kansellerte julebord, høyt medietrykk på smitteutbrudd, miks av lokale og nasjonale tiltak kombinert med frykt for smitte gjør at flere nå holder seg hjemme og avbestiller det de hadde tenkt å gjøre, sier stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen Roy Steffensen til NTB.

Han mener utviklingen har vært dramatisk i løpet av få dager.

– Før helgen sa næringsministeren at dette ikke er en nedstenging, og at vi må puste med magen, men nå hagler det inn med avbestillinger, og regjeringen må våkne. For dem som står midt oppi dette, så føles det som en nedstenging. Allerede mandag bør regjeringen avklare om kompensasjonsordningen for covid-19-rammede bedrifter gjeninnføres, sier Steffensen.