Etter to magre år som følge av koronapandemien er det voldsom etterspørsel etter sommervikarer. Halvparten av reiselivsvirksomhetene som ønsker feriehjelp i år, hadde ikke det i 2021.

– Vi nærmer oss en normaltilstand når det gjelder etterspørsel etter sommervikarer, og pandemieffekten ser ut til å være på vei vekk, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Samtidig er det nye utfordringer på veien tilbake til normalen. To av tre store og mellomstore virksomheter sier at det er litt eller mye vanskeligere å få tak i folk i år, enn i fjor, ifølge Virke.

– Kamp om hodene

– Det er et presset arbeidsmarked vi står i, med rekordmange utlyste stillinger og kamp om hodene. Konsekvensene av å ikke få tak i arbeidskraft for virksomhetene i sommer er blant annet redusert inntjening, redusert kvalitet på tjenester og økt bruk av overtid, sier Horneland Kristensen.

Organisasjonen viser til at nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien.

– Ta inn så mange som mulig

Blant de andre næringene som lever av å samle folk, kultur og opplevelser, sier fire av ti at mangel på folk vil redusere inntjeningen deres i år.

Virke-sjefen oppfordrer bedriftene til å bruke ferievikarer så lenge de har anledning til det.

– Sommerjobber er en viktig erfaring for unge som en del av arbeidstreningen og erfaringen de skal ha med seg videre i livet. Ungdom som kan, bør melde seg til tjeneste, og virksomhetene bør ta inn så mange som mulig, sier han.