Utvalget skal levere sin rapport til Olje- og energidepartementet innen 15. oktober, opplyser Olje- og energidepartementet.

Dette er utvalgets medlemmer:

Leder Inge Røinaas Gran fra Sintef Energi, Håkon Taule fra Thema Consulting, Petter Vegard Hansen fra Refinitiv, Lene Hagen fra Volue, Jannicke Hilland fra Telenor Infrastruktur, Kristin Bjella fra Hjort, Markus Hoel Lie fra Universitetet i Tromsø, Svein Sundsbø som er pensjonist og tidligere direktør i Elkem, Nina Lillelien fra NHO og Nora Hansen fra LO.

Utvalget skal vurdere hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.

Det skal også se på det pågående reformarbeidet knyttet til prisfastsettelse i det europeiske kraftmarkedet. Utvalget skal bygge på relevant arbeid fra Energikommisjonen.

– Modellene som vurderes av utvalget, skal kunne sikre den norske forsyningssikkerheten på kort og lang sikt. Det er også viktig å gi nødvendige insentiver til kraftproduksjon, riktig magasindisponering, kraftutveksling og forbruksatferd som er i tråd med dette, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Opprettelsen av utvalget skjer som en del av en enighet mellom regjeringspartiene og SV på Stortinget.

– Strømpriser er et tema som engasjerer og berører vanlige husholdninger, industri og næringsliv, i tillegg til at det også påvirker forsyningssikkerheten vår. Jeg ser fram til å sette i gang med dette viktige oppdraget sammen med et ekspertutvalg bestående av svært kompetente personer, sier ekspertutvalgets leder Inge Røinaas Gran.