Dette for å utjevne de enorme forskjellene i strømpris mellom landsdelene. Det bekrefter Statnetts direktør for kraftsystem og marked, Gunnar G. Løvås, til VG.

Statnett har pekt på at flaskehalsene - eller dårlig overføringskapasitet mellom Midt-Norge og Sør-Norge, har ført til opp til elleve ganger så høy pris i sør enn i Nord så langt denne vinteren.

VG skriver videre at Nord-Norge produserer opptil 28 terrawatt kraft i året, men kun bruker 20 i regionen, ifølge Statnett. Overskuddet tilsvarer omtrent halvparten av hele Norges kraftoverskudd i 2021. Dette overskuddet sendes igjen til Sverige og Midt-Norge - ikke til Sør-Norge.

– Med vinterens store prisforskjeller, er den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av å redusere prisforskjellene større enn det vi har lagt til grunn tidligere. Det vil vi se på fremover, sier Løvås til avisen.

– Dette vil nok innebære noe høyere strømpris på nordsiden av Dovre, og en reduksjon på sørsiden. Men det kommer nok fortsatt til å være lavere priser i Midt- og Nord-Norge enn i sør, sier Statnett-direktøren.

Det var Nationen som omtalte saken først.