Trondheim har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Stavanger (+0,6 prosent), Bergen (+0,4 prosent) og Oslo (-0,1 prosent).

Det viser ny boligprisstatistikk Eiendom Norge presenterer i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi AS.

Hittil i år har boligprisene i Trondheim steget med 1,7 prosent. Det er svakere enn Stavanger (+9,6 prosent), Oslo (+3,7 prosent) og Bergen (+3,4 prosent).

Færre solgt

Det har i september blitt solgt 449 boliger i Trondheim. Det er 14,2 prosent færre sammenliknet med samme måned i 2022. Hittil i år er det solgt 4371 boliger. Det er 0,6 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Det har i september blitt lagt ut 604 boliger for salg i Trondheim. Det er 4,1 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2022. Hittil i år har det blitt lagt ut 4891 boliger til salgs. Det er 3,2 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode året i fjor.

Gjennomsnittlig salgstid i Trondheim sist måned var 31 dager. Det er raskere enn resten av landet, som hadde 38 dager i gjennomsnitt.

Medianboligen i Trondheim koster nå kroner 3 701 554.

Historisk lavt

Boligprisene totalt for Norge sank med 1,9 prosent i september 2023. Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,2 prosent.

- Boligprisene sank 1,9 prosent i september. Selv om sesongjusteringen viser en nedgang på moderate 0,2 prosent, så er dette den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i en september-måned, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Med det har boligprisene hittil i år steget med 3,7 prosent. Lauridsen sier at de venter et fall også videre ut over året.

– Vi venter en svak prisutvikling de neste månedene, og i lys av de mange renteøkningene er det oppsiktsvekkende at vi ikke har fått en svakere boligprisutvikling før nå. Slik det ser ut for øyeblikket, vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 trolig ende rundt null, sier han.

– Nå må Norges Bank roe seg

I september ble det solgt 9.091 boliger i Norge, noe som er 7,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022.

Prisnedgangen kommer etter at Norges Bank har satt opp renta en rekke ganger i løpet av året. Da de i september kunngjorde en økning på 0,25 prosentpoeng, varslet de samtidig at det kunne komme ytterligere en renteheving i desember.

Den siste kan Norges Bank avlyse, da de allerede har lagt grunnlaget for fremtidig finansiell ustabilitet og lavkonjunktur ved å tvinge boligbyggingen til de laveste nivåene siden bankkrisen, sier Lauridsen.

– Nå må Norges Bank roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier han.