Statskogs tilbud til norske småviltjegere utgjør normalt 60 000 jaktdager i Norge. De mest attraktive jaktformene er rype- og skogsfugljakt, men det jaktes også på hare, bever og smårovvilt.

I et normalår slipper 15 000 småviltjegere til hos Statskog. Omfattende årlige undersøkelser avgjør forvaltningen av bestandene.

Fra og med 10. mars legger statsforetaket ut attraktive tilbud hvor etterspørselen er betydelig høyere enn tilbudet. Her må jegerne søke om jakt. Deretter utføres det en tilfeldig trekning blant søkerne i mai.

- Enkelte områder er blant landets beste og ville gitt priser i hundretusenkronersklassen i auksjoner. Men vi skal tilby allmennheten muligheter for jakt og fiske, og regulerer det heller med søknad og trekning, i stedet for pris. Er man heldig, kan man gjøre gode kupp her, sier jaktkonsulent i Statskog, Jonas Hagen, i følge en pressemelding.

Statskog forvalter jakt og fiske på statsgrunn utenfor statsallmenning. Det gjelder store områder i Nordland og Troms, samt en rekke større og svært attraktive eiendommer i Sør-Norge.

3000 nye jaktdager

Med Statskogs kjøp av AS Meraker Brug styrkes jakt- og fiskemulighetene for allmennheten betydelig i Midt-Norge, opplyser Statskog. Dette var noe av bakgrunnen for at regjeringen i 2022 gjorde det kjent at Statskog kjøper Meraker Brug AS, etter konkurranse med kjøpere både nasjonalt og internasjonalt. Kjøpet skjedde i tråd med fullmakt fra foretaksmøte med Statskogs eier, Landbruks- og matdepartementet, og kjøpesummen ble beregnet til om lag 2,65 milliarder kroner.

Bygningsmasse på Meraker Brug. Foto: Meraker Brug / Adresseavisen

- Totalt for områdene i Meråker, Stjørdal og Malvik åpner vi nå for 2000 jaktdager på småvilt. Dette er flotte jaktområder som vil være attraktive for mange. Vi avvikler tilrettelagt jakt så snart gjeldende avtaler løper ut. Fra 2025 vil alle feltene her være tilgjengelig for allmennheten. Da vil vi kunne tilby over 3000 dager med småviltjakt, dersom bestandstellingene våre tilsier det, opplyser Jonas Hagen.

Innbyggere i Meråker har en særskilt avtale om småviltjakt og kommer i tillegg til disse tallene.

Statskog har i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning taksert, analysert og klassifisert de nyinnkjøpte eiendommene etter naturtyper og leveområder. Dette forsterker muligheten til bærekraftig forvaltning, mener Statskog.

- Vi er imidlertid ekstra forsiktige i oppstarten til vi får mer kunnskap. Vi vil gjøre flere tellinger av bestandene til høsten, og vi må få mer innsikt i jaktuttaket som følger av lokalbefolkningens særskilte jaktavtale. Midtveis i jakta vil vi se på jakttrykket og gjøre en evaluering. Dersom tallene gir mulighet for det, vil vi kunne åpne for mer jakt ut over høsten og vinteren, sier Jonas Hagen.

Storviltjakt rundt hjørnet

Eva Kristin Grøndal hos Statskog i Midt-Norge forteller at de jobber med å tilgjengeliggjøre ytterlige muligheter for jakt og fiske på det som var AS Meraker Brug sine eiendommer.

Norgeskortet gjelder allerede for innlandsfiske, og noe laksefiske blir tilgjengelig i inneværende sesong. Men mulighetene blir betydelig større allerede neste år.

- Nå legger vi også ut småviltjakt, og storviltjakt med rådyr, hjort og elg er også rundt hjørnet. Totalt sett vil vi nå raskt gjøre Statskogs modell gjeldende. Det vil gi større tilgjengelighet til jakt og fiske både for lokale og for tilreisende, sier Grøndal.