Ordningene blir også forlenget ut mars.

Det ble klart da regjeringspartiene Ap og Sp og støttepartiet SV onsdag presenterte resultatet av forhandlingene som har pågått i en drøy uke i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Ti ulike støtteordninger er omfattet av ordningen, som i utgangspunktet hadde en ramme på drøyt 2,2 milliarder kroner. Denne er nå forbedret med 831 millioner til en antatt kostnadsramme på 3,1 milliarder kroner, opplyser Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Øker dekningsgraden

– For selvstendig næringsdrivende utvides ordningene til å gjelde ut mars. I tillegg er dekningsgraden økt fra 60 til 70 prosent, sier Lundteigen.

Det betyr at selvstendig næringsdrivende, frilansere og lærlinger får dekket opptil 70 prosent av tapte inntekter.

Like etter nedstengingen i midten av desember varslet regjeringen at tiltakene skulle forlenges ut februar. Når blir det altså ut mars i stedet.

Tuva Moflag (Ap) sier til NTB at det er den endrede pandemisituasjonen som gjør forlengelsen nødvendig.

– Når vi nå står her fem uker etterpå, så behandler vi det med utgangspunkt i den situasjonen vi er i nå. Vi har hatt veldig strenge tiltak helt fram til 14. januar, og selv om det har vært betydelige lettelser, så erkjenner vi at det fortsatt er en usikkerhet. Smittetoppen ligger antakelig foran oss, og det er fortsatt enkelte geografiske områder og bransjer som er særlig hardt rammet, sier hun.

SV-gjennomslag

SV er godt fornøyd med å ha fått gjennomslag for flere av sine krav.

– Vi har kommet langt på alle kravene. Vi er godt fornøyd med det. I politikken blir man aldri helt fornøyd, men vi føler vi har gjort en viktig jobb for folk som står i en vanskelig situasjon og er avhengig av at velferdsstaten stiller opp, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Nå vil grupper som kunstnere og taxisjåfører bli kompensert høyere, slår han fast.

– Vi føler vi har fått løftet de gruppene. Folk som har blitt kastet ut av ordningene, kan nå søke seg tilbake, sier Fylkesnes, som kom inn i forhandlingene mot slutten da de ble løftet opp til parlamentarisk leder-nivå.

Dagpenge-grep

I tillegg er det tatt grep for å hindre at folk som har vært permittert flere ganger, vil få redusert dagpengegrunnlag og dermed få mindre i støtte ved nye permitteringer.

I forkant av forhandlingene fryktet SV at dette kunne bli en fattigdomsfelle for særlig lavtlønte grupper.

– Det har vært en teknisk diskusjon. Men vi har kommet til en god løsning, sier Fylkesnes.

– Dette gjelder jo gjerne en gruppe som virkelig har fått merke kjøret, og som i tillegg faller mellom stolene, sier han.

– Stor betydning

Særlig for kulturarbeidere har forbedringene stor betydning, framholder Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg i en pressemelding.

– Dette er en ekstremt viktig ordning for kulturlivets mange frilansere og selvstendige. Smitteverntiltakene rammer kulturlivet hardt, sier han.

Solberg understreker samtidig at ordningene må videreføres så lenge pandemien varer, og smittevernrestriksjoner hindrer denne gruppa i å jobbe.

– Vi har tross alt et kulturløft å gjennomføre. Da trenger vi et levende kulturliv etter krisen, sier han.