Tiller Torget er langt fra stappfullt onsdag formiddag, men en del elever fra videregående er likevel å se. Med en fritime midt på dagen, er det god tid til å ta lunsjen på Big Bite.

– Trondheim Torg. Det er mest sentralt, og det flere ting rundt, som kino, svarer Amanda (16) på spørsmål om hvor hun helst handler en ledig lørdag.

De fleste ungdommene MN24 spurte trakk fram enten Trondheim Torg eller City Lade.

Sistnevnte er Trondheims største kjøpesenter, målt i omsetning. I fjor solgte City Lades butikker varer for rett over to milliarder kroner. Det er 5,4 prosent mer enn året før.

Størst i Trøndelag utenfor Trondheim, er Amfi Steinkjer. Der omsatte butikkene for 1,63 milliarder kroner. Det er 2,1 prosent mer enn året før.

Se oversikt over sentrene lenger nede i saken.

To rekordår på rad

Ingen av de store trønderske kjøpesentre vokste mer enn Trondheim Torg. Handelshuset midt i byen økte med 19,5 prosent – blant de beste av alle Norges kjøpesentre.

– Utrolig fantastisk, er ordene Trondheim Torgs sentersjef Jomar Asbøll bruker for å oppsumere veksten.

Trondheim Torg hadde også et godt 2021. Senteret har nå satt omsetningsrekord to år på rad.

– Det er ingen quick fix. Over tid har vi gjort mye riktig som kundene setter pris på, sier Asbøll.

Tiril og Isabell (16) er mest på Trondheim Torg. De trekker fram alle aktivitetene i nærheten, og hvor lett det er å treffe venner der. Foto: Stian Hansen

Tomme lokaler

Av Trondheims åtte største kjøpesentre, ligger tre av de fire med lavest vekst i omsetning på Tiller: City Syd, Tiller Torget og nabosenteret kun kjent som Ivar Lykkes vei 5 (med Kiwi og XXL).

City Syd økte med knappe 1,9 prosent. Hvis vi tar hensyn til prisstigningene, er dette reelt sett en nedgang.

– Restaurantene og grensen mot Sverige åpnet i 2022. Som alle sentre med mye mat og drikke, fikk vi en liten nedgang det året, sier City Syds sentersjef Astrid Lind.

Noen butikklokaler stod tomme deler av fjoråret. Lind viser også til ombyggingen av Obs.

Trekker kunder

– City Lade har Funky Frozen Yogurt og New Yorker, svarer Frida (16) på spørsmål om hvorfor hun foretrekker akkurat det senteret.

Flere elever på Tiller Torget trekker fram Funky Frozen Yogurt. Kjeden er foreløpig bare på City Lade, men åpner i mars også på City Syd.

– Nå som det er enkelt å bestille matvarer hjem, trenger kjøpesentrene noe som trekker barnefamilier og gjør det gøy å handle. Hos oss kan barna ha det morsomt med å lage sin egen is med topping, sa salgssjef Lisa Jyborn til MN24 i desember.

Spisestedet tar over lokalene til The Body Shop, som nå har opphørssalg.

To nye inn

– Endelig får vi noen nyheter til City Syd. Vi gleder oss til nye leietakere og litt variasjon, sier Astrid Lind.

Tiller Blomster har flyttet ut. Eieren skal fra nå av selge blomster fra Sweet Heaven på Tiller Torget. Trondheimskjeden Bag overtar lokalet etter blomsterbutikken.

– Vi har en spennende tid foran oss. Vi er klare til å lage et senter med liv og røre, og å trekke kunder, fortsetter Lind.

Servering økte mest

Byhaven omsatte for 381,5 millioner kroner i fjor. Fire prosent mer enn året før, og senterets beste utvikling siden 2016.

41 av landets 60 største kjøpesentre opplevde rekordomsetning i fjor. Tallene er fra Kvarud Analyse.

– Det er den høyeste årsveksten siden før finanskrisen. Man må helt tilbake til 2007 for å finne en høyere vekst. Det året var veksten på 8,9 prosent, sier Tore Kvarud til Finansavisen.

Tolv kjøpesentre tapte omsetning i fjor. Bransjene servering (opp 34,4 prosent), service og tjenesteyting (opp 30,4 prosent) og klær, sko og vesker (opp 14,5 prosent) økte mest.