Det legemeldte sykefraværet, som i de tre første månedene i år var på hele 6,7 prosent, var i 2. kvartal på 5,3 prosent. Og for første gang på lenge var ikke sykdommer i luftveiene den fremste årsaken til at folk blir sykemeldte.

Det skriver Nav Trøndelag i ei pressemelding.

Høyere enn snittet

Sykefraværet i Trøndelag er litt høyere enn gjennomsnittet for landet (5,2 prosent). Kun Oslo (4,3 prosent) og Rogaland (4,6 prosent) har lavere sykefravær enn Trøndelag. Viken og Vestfold og Telemark har sykefravær på nivå med Trøndelag.

– Fortsatt var sykefraværet i vårmånedene april, mai og juni i år høyere enn før pandemien, og det kan skyldes at årets influensa nådde en topp i 2. kvartal her til lands. Sykefraværet på grunn av influensa gikk tilbake under pandemien, men da de fleste smitteverntiltakene ble opphevet var det ikke overraskende at sesonginfluensaen gjorde folk sjuke. Slikt vises godt på statistikken vår, sier Torbjørn Aas, direktør i NAV Trøndelag.

Torbjørn Aas, direktør i NAV Trøndelag. Foto: Nav Trøndelag

Sykefraværet er høyest innenfor helse- og sosialtjenester (7,9 prosent) og transport og lagring (6 prosent).

Det laveste fraværet har informasjon og kommunikasjon (2,8 prosent), men det er også innen denne næringen sykefraværet har økt mest det siste året, med 27,9 prosent.

Sykefraværet har gått mest ned innenfor overnatting og servering (-17,4 prosent), og da spesielt innenfor serveringsvirksomhet.

Muskel og skjelett-plager

28,7 prosent av alle sykefraværstilfeller gjelder diagnoser i muskel og skjelett (14 201 tilfeller), mens 21,6 prosent skyldes sykdommer i luftveiene (10 656 tilfeller).

I førstnevnte diagnosegruppe er det en nedgang i antall tilfeller fra i fjor, mens det er mer enn en dobling av tilfeller med sykdommer i luftveiene.

– første kvartal i år så vi en firedobling av antall sykemeldinger på grunn av Covid og andre luftveissykdommer. Nå har økninga flatet noe ut, men fortsatt ble flere enn dobbelt så mange sykemeldt på grunn av sykdom i luftveiene i 2. kvartal i år, sammenliknet med samme periode i 2021, sier Aas.

Målt i antall tilfeller er det en nedgang i diagnosegruppene muskel-/skjelettlidelser og svangerskapssykdommer. I de andre diagnosegruppene er det økning.