– Jeg hamstrer ikke, men sikrer meg litt flere flasker enn vanlig, sier Knut Tore Ludvigsen fra Melhus.

Jobben som bussjåfør brakte ham mandag morgen forbi City Syd. Han benyttet muligheten til å kjøpe litt mer av varer som kan bli streikerammet.

Bryggeri- og sjokoladestopp

For første gang siden krigen streiker norske arbeidere under forhandlinger som kun handler om lønn – et såkalt mellomoppgjør. 22 947 LO-medlemmer og 1441 YS-medlemmer er fra og med mandag morgen tatt ut i streik.

Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund tar ut 1600 av sine medlemmer. Ringnes, Hansa, Nidar og Kims har varslet stans i utkjøring og/eller produksjon.

Bussjåfør Ludvigsen er mest opptatt av hva som skjer om meieriene slutter å levere. Han viser til at ansatte ved meieriet på Tunga streiker.

Ifølge Tine er 14 administrativt ansatte ved Tunga tatt ut. Dette gir utfordringer, men produksjonen går som vanlig. Blir streiken langvarig, kan meieriet får problemer med å skaffe varer.

Odd og Liv Østgård er mest opptatt av om bussene fortsetter å gå. Mandag handlet de en vanlig mengde brus i tilfelle barnebesøk. Foto: Stian Hansen

Ikke utsolgt ennå

Trykket på øl og mineralvann er betydelig, forteller butikksjefen på Obs City Syd, Eilif Gullvåg.

– Salget er omtrent det dobbelte av en vanlig mandag, forteller han.

Gullvåg beskriver ikke handlingen som hamstring.

– Vil kundene merke streiken?

– Ikke foreløpig. Enkelte varianter kan bli utsolgt etter hvert, svarer han.

Flere handlevogner fulle av brus og øl rullet mandag morgen ut av Obs, men ingen av storhandlerne ønsket å bli avbildet.

I en tid med stigende matpriser, støtter Monica Næss LOs krav om reell lønnsvekst. Selv om det skulle gi henne dårligere tilgang på brus. Foto: Stian Hansen

Dyrere

LO og YS har tatt ut alt fra skadedyrbekjempere til asfaltleggere. Hovedkravet er økt kjøpekraft. To år på rad har flertallet av arbeidstakerne opplevd at prisveksten har vært høyere enn lønnsveksten.

– Jeg drikker en del brus og vil merke streiken på det, sier trondhjemmer Monica Næss mandag formiddag.

Hun har handlet noen ekstra flasker Pepsi til moren sin og tror flere vil hamstre mandag ettermiddag etter endt arbeidstid.

– Alt blir dyrere. Jeg merker jeg bruker mer penger på mat. Jeg heier på de streikende. De skulle også hatt applaus, sier 25-åringen.

Fergeproblemer

NHO var villig til å akseptere Riksmeklers skisse til løsning i lønnsoppgjøret, men søndag ettermiddag ble det klart at LO og YS sa nei.

Partene er uenige om skissen faktisk innebar økt kjøpekraft.

Verftsindustrien, bygg- og anlegg og oljeservicebransjen ble rammet med en gang.

I Trøndelag er følgende fergestrekninger omfattet:

  • Brekstad – Valset (Fjord1 AS)

  • Hofles – Geisnes – Lund (Torghatten midt AS)

  • Trondheim – Brekstad (Torghatten midt AS)

  • Trondheim – Brekstad (FosenNamsos Sjø AS)

Rema og Sintef

Fredag kan streiken bli trappet opp og ytterligere 466 YS-medlemmer og 16 561 LO-medlemmer tatt ut i streik.

I så fall rammes blant annet Rema distribusjon, Postnord, Felleskjøpet, Kongsberg Maritime, heisselskapet Schindler, Schenker og SINTEF.

Det oppsummerer NTB.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke deltok i et pressemøte NHO arrangerte søndag.

– Denne streiken er alvorlig for bedriftene som er omfattet, og vil etter hvert berøre forbrukerne. Streiken vil også føre til økt grensehandel, sa Brubakk.