Mye vind og mildt vær ga lavere kraftpriser på kontinentet, og dette bidro til at Sør-Norge importerte kraft på flere av strømkablene til utlandet. Dermed ble vår egen produksjon lavere enn eget forbruk.

Lav nettoeksport fra Midt- og Nord-Norge bidro til at Norge samlet var nettoimportør av kraft forrige uke, heter det i rapporten om kraftsituasjonen denne uka.

Dyrest i Norden

Strømprisen var ganske hyggelig i forhold til hva man har vært vant med store deler av det siste halvåret.

I Sørøst- og Sørvest-Norge var ukeprisen 100 øre/kWh, mens den i Vest-Norge var 110 øre/kWh.

Men til tross for en nedgang fra uka før, var prisene i det sørlige Norge de høyeste i Norden. Midt- og Nord-Norge hadde en snittpris på henholdsvis 75 og 40 øre/kWh gjennom uka.

Mindre vann

Vannmagasinene i Norge hadde en fyllingsgrad på 61,8 prosent forrige uke, altså uke 2. Fyllingsgraden falt med 1,2 prosentpoeng fra uke 1. Det viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Den samlede fyllingsgraden er lavere enn normalen for samme periode de siste 20 årene, som er et nivå på 65,4 prosent. Det er magasinene i Sørvest- og Midt-Norge som trekker ned.

I Øst-, Nord- og Vest-Norge lå fyllingsgraden over det som er normalen for denne tiden av året, men alle stedene sank nivået noe sist uke.

Lavere i Midt-Norge

Fyllingsgraden i prisområdet i Midt-Norge er nå på 48,6 prosent, en nedgang på 2,5 prosentpoeng fra forrige måling. Magasinfyllingen er en viktig indikator på kraftressurssituasjonen både i hele landet og spesielt hvert av elspotområdene. Dette påvirker hvordan folk kjøper og selger kraft og elsertifikater. Parallelt med den lave fyllingsgraden, så øker strømprisen i Midt-Norge, og torsdag vil den være på sitt høyeste i hele 2023.

Det er, som grafen over viser, helt vanlig at magasinfyllingen blir lavere på denne tida av året, men den er likevel betydelig under fjoråret for eksempel, og er nå kun noen prosentpoeng unna tidenes laveste fyllingsgrad på 40,9 prosent.