– Klesbransjen sliter virkelig, sier Alexander Schjøll.

Han er forsker ved forbrukerforskningsinstituttet Sifo, og følger med på hvordan store endringer i samfunnet slår ut i butikkhyllene.

Han er én av flere som peker på dårlige tider for en del butikker og særlig kleshandelen.

– Prisen på klær er veldig vanskelig for kjedene å øke. Konkurransen fra utlandet er så sterk. Regjeringen innfører moms fra første krone på import, men nordmenn har blitt vant til å handle i utenlandske nettbutikker, sier Schjøll.

Sportsfall

Han sier lønningene stiger, og svak krone gjør vareimport dyrere. Konkurranse fra utenlandske aktører gjør det vanskeligere for butikker i Norge å øke prisene.

– Jeg frykter konkurser i mange mindre klesbutikker uten mulighet til å ta opp langsiktige lån. De vil slite med likviditeten, sier Schjøll, og legger til:

– Når selv XXL sliter, tror jeg det gjelder hele bransjen. Dette er litt for spennende.

XXL fikk ifølge E24 et resultat før skatt på minus 284 millioner i første kvartal. XXL-aksjen omsettes 15. mai for 2,44 kroner. I juni 2022 var prisen opptil 10,48 kroner.

XXL skrev i kvartalsrapporten gjengitt av E24, at de fortsetter å oppleve lavere etterspørsel etter sportsutstyr, noe som har ført til stor tilbudsaktivitet.

XXL holder blant annet til på Tiller i Trondheim. Foto: Stian Hansen

Færre arbeidsinnvandrere

Tre trønderske klær- eller skobutikker gikk konkurs i april, deriblant den over hundre år gamle Simon Petersen Sko i Ravnkloa. I april 2022 var Bakklandet Blomster fylkets eneste butikkonkurs.

– Jeg er redd for betalingsvilligheten til folk flest, når prisene settes opp gang etter gang, sier Johanna Aaker Lindstad, gründerøkonom i Sparebank1.

Hun tror høsten blir tøff for klesbransjen, og sier mange butikker sliter med store varelagre.

– Svakere krone gir økte importpriser. Det gir også mindre arbeidsinnvandring. Det er ikke lenger like attraktivt å jobbe i Norge, da pengene er verdt mye mindre i hjemlandet, forklarer Lindstad.

– Klesbutikkene må sakte men sikkert sette opp prisene, når de importerer fra utlandet, tror Johanna Lindstad. Foto: Stian Hansen

Folk flest

Økonomen gleder seg samtidig over at svak krone er bra for turismen. Både nordmenn og utlendinger kan spare på å feriere i Norge.

– Forhåpentligvis støtter de opp næringslivet lokalt i Norge, både med tanke på hotell, restauranter og klesbutikker, sier Lindstad.

Sjefen for Trondheim Torg, Jomar Asbøll, sier klesbutikkene på «hans» senter har hatt fin utvikling så langt i år.

– Vi er for folk flest. Jeg tror de dyre butikkene i high end-segmentet merker det mer. Renta skal nok mer opp og folk har allerede mye gjeld.