Det viser en undersøkelse fra konsulentselskapet EY.

- På listen finner vi Norgesgruppen, Reitangruppen, Aker, Laco og Møller Mobility Group. Disse fem familieeide bedriftene sysselsetter over 65 000 mennesker, og viser hvor stor betydning privat eierskap har blant de største arbeidsgiverne og vekstskaperne i Norge, sier partner og nordisk leder for Familiy Enterprise i EY, Eirik Moe, i en pressemelding om undersøkelsen de har laget.

Verdens 500 største familiebedrifter har i følge EY 24,1 millioner ansatte i 45 land.

Robuste

Familieeide foretak har særlig to særtrekk som skiller dem fra andre bedrifter, mener EY: Selskapene er robuste og motstandsdyktige.

I Norge klarte både Norgesgruppen og Reitan å dele ressurser fra de delene av virksomheten som tjente penger, til de som ikke tjente penger – noe som gjorde at begge de to selskapene kom seg gjennom pandemien uten å ta imot nasjonale støtteordninger, forklarer EY.

Det gjennomsnittlige styremedlemmet i en familiebedrift er 61 år gammelt. 80 prosent av virksomhetene i undersøkelsen har ikke familiemedlemmer under 40 år i styret.

EY mener likevel at familiebedrifter nå i stadig større grad fokuserer på mangfold, inkludering, miljø og sosial styring (ESG).

Få kvinnelige toppsjefer

Andelen kvinnelige familiemedlemmer i styrene er blitt bedre, og nådde 31 prosent i 2021. For de fem norske bedriftene er dette tallet litt høyere – nærmere 40 prosent. Samtidig har bare fem prosent (27) av familiebedriftene i indeksen kvinnelige administrerende direktører, mot åtte prosent (41) av Fortune Global 500-selskaper. Ingen av de norske selskapene på listen har kvinnelige ledere.