Det er sendt ut rødt farevarsel om ekstreme vindkast for deler Trøndelag, Helgeland, Møre og Romsdal og Nordfjord fra onsdag. Varselet spår vindkast fra 35 til 50 meter i sekundet - godt oppi orkan styrke - på det verste.

Værmeldingene viser at øyer langs kysten, som Frøya og Hitra, vil kunne få de sterkeste vindkastene. Statsforvalteren har sendt ut varsel til alle kommunene i fylket om stormen. Det er opp til hver enkelt kommune hvilke tiltak de ønsker å gjøre i forbindelse med stormen.

– Det er opp til kommunene selv å vurdere hvordan stormen vil treffe dem. De skal gjøre det de mener er nødvendig lokalt, sier fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar i Statsforvalteren i Trøndelag, til Adresseavisen tirsdag ettermiddag.

LES MER: Beredskapen forberedt på «Ingunn»: – Vår viktigste oppgave blir å redde liv

– Lurte å holde seg inne

- Når vinden blir så sterk som det meldes nå er det lurt å holde seg inne og følge rådene du får fra myndighetene der du bor. Hvis du ikke absolutt må ut er det best å droppe det, du vet aldri hva som kan komme flygende med vinden når det står på som verst, sier Marius Solberg Anfinsen i Frende Forsikring i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

- Lange kyststrekk får merke vinden godt, så dette er i hvert fall ikke tiden for å legge ut i småbåt, sier han.

Det er også lurt å forberede seg på mulige strømbrudd, sier han.

- Det er greit å vite at du har en lommelykt med fungerende batterier og stearinlys i skuffen, sier Solberg Anfinsen.

Sikre gjenstander

Før vinden tar tak råder han folk om å sikre løse gjenstander.

- Når det er ekstremvind ser vi gjerne at takplater og takstein blåser av, trær velter og andre flyvende gjenstander som tas av vinden kan være farlig for folk og eiendommer, sier skadeforebyggeren.

I en landsdekkende undersøkelse Norstat har gjort for Frende, sier tre av fem nordmenn at de er usikre på om huset, leiligheten eller eiendommen deres er godt rustet mot ekstremvær.

- De viktigste forberedelsene du kan gjøre er å rydde området utenfor huset ditt. Sikre løse gjenstander, fjern utemøbler, løse leker og sikre at gjerder er skikkelig festet, sier Marius Solberg Anfinsen.

Det er også lurt å sjekke trær på eiendommen, mener forsikringsselskapet. Sjekk at de er rustet for sterke vindkast.

Så langt har 2024 servert forsikringsselskapene landet over tusenvis av skademeldinger. Frende har hatt nok å henge fingrene i.

- Januar har vært tett på all time high med snømengder, ekstremkulde, mildvær som ga ekstremt glatte forhold og mye vann. Nå håper vi at «Ingunn» ikke er altfor hissig når hun feier innover land, sier Solberg Anfinsen i Frende Forsikring.

Saken er oppdatert med rettelse 5.februar: Marius Solberg Anfinsen er i Frende Forsikring, ikke i Fremtind.