Kongsberg Maritime får nå med seg Equinor Ventures som ny eier sammen med gründerne, melder selskapet i en pressemelding.

Eelume er et selskap med utspring i NTNU-miljøet i Trondheim, stiftet i 2015. Selskapet utvikler og lager avansert undervannsrobotikk. Kongsberg Maritime AS har vært inne på eiersiden siden 2016, og fortsetter som majoritetseier, mens Equinor Ventures AS er ny medeier. Equinor Ventures investerer i teknologier som kan forbedre driften og bli gjennomført i Equinors virksomhet.

Navnet Eelume er satt sammen av det engelske ordet «eel» for ål og «lume» for lys. Robotene beveger seg under vann over lange avstander, på store dybder og kommer seg inn i trange installasjoner for å utføre inspeksjonsoppdrag.

En slik farkost fra Eelume er blant stjernene i den nye, norske filmen Nordsjøen, som hadde premiere 29. oktober. Roboten skal riktignok være ilagt noen kunstneriske friheter i filmen.

Går inn i en ny fase

Emisjonen gjør Eelume i stand til å satse videre.

– Med så kompetente og verdensledende miljøer som Kongsberg Maritime og Equinor på eiersiden, blir tiden fremover både krevende, spennende og lærerik for oss, sier daglig leder Morten Bjerkholt i Eelume AS i pressemeldingen.

– Bærekraftig utvikling av havrommet trenger nettopp smart teknologi som dette. Maritime operasjoner under vann krever ofte store overflatefartøy, men ved hjelp av Eelume kan behovet for slik støtte reduseres. Vi er stolte av det de syv ansatte i Eelume har fått til så langt og gleder oss til fortsettelsen, sier Eelumes styreleder Arne Rinnan fra Kongsberg Maritime.

Skal testes videre

Eelume skal nå også testes på Åsgard-feltet og tilrettelegges for ytterligere implementering andre steder i Equinors virksomhet, opplyser er lederen av EV, Gareth Burns.