Verdien av eksporten er en økning på 1,6 milliarder kroner, eller 14 prosent, fra samme måned i fjor, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

– Til tross for krig og uro i verden har den norske sjømateksporten hatt en verdimessig god start på året, drevet av høy prisvekst og en svak norsk krone. Volumet har imidlertid falt seks måneder på rad, og vi må helt tilbake til 2006 for å finne en februar måned med lavere eksportvolum av norsk sjømat, sier administrerende direktør Christian Chramer.

Mindre sjømat blir eksportert

Samtidig ble det bare eksportert 207.000 tonn sjømat i forrige måned. Det er en nedgang på 17 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Blant annet skyldes dette lavere kvoter, dårlig vær, og lavere slaktevolum. For det asiatiske markedet har det også vært et problem at det koster mer å frakte norsk sjømat dit, på grunn av stengt luftrom over Russland.

Volumnedgangen påvirket den totale eksportverdien i februar negativt med om lag 600 millioner kroner, ifølge Sjømatrådets beregninger.

Vekst i Kina

Som i januar er det USA som er det største markedet for norsk sjømat, og hele 10 prosent av sjømaten havnet der. Norge eksporterte 17 prosent mer sjømat til USA i februar 2023 enn samme måned i fjor, og verdien økte med 56 prosent.

Polen og Danmark var de nest største og tredje største markedene. Tross problemene i Asia gjør norsk sjømat også stor framgang i Kina.

– Kina har lagt koronapandemien bak seg, og det er en sterk etterspørsel etter fersk laks. Det ligger derfor an til en spennende fortsettelse i markedet, sier Norges sjømatråds utsending til Kina, Andreas Thorud.

– Vi går glipp av betydelig aktivitet

Sjømat Norge, som er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen, mener Norge går glipp av betydelig aktivitet langs kysten ved at for mye ubearbeidet fisk sendes ut av landet.

– Utfordringen er å gjøre mer med fisken her i Norge. Vi bør ha større ambisjoner for norsk verdiskaping enn å legge en ubearbeidet fisk i en kasse, fryst eller fersk, og så selge den hel til kunder i hele verden, sier direktør for industri i Sjømat Norge, Stine Akselsen i en pressemelding.

– All den fisken vi sender ut ubearbeidet inneholder viktig restråstoff som norsk sjømatindustri kunne nyttiggjort. I stedet blir dette restråstoffet til et miljø- og avfallsproblem for kunder som ikke har apparat for å håndtere slikt, sier Akselsen.