Trondheim kommune har de siste årene økt satsningen på utbyggingen av solcelleanlegg på kommunale bygg. Det første av i alt 15 anlegg, ble installert i 2019, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding. Dette skjer samtidig som nybygg dimensjoneres for å tåle vekten av anlegg. Visjonen til kommunen er økt fokus på energibruk og at investeringene skal tjenes inn i løpet av ti år, opplyser kommunen videre.

Hans Olav Ness er energirådgiver i kommunen:

- Solceller er en del av løsningen, og det skal selvsagt være lønnsomme prosjekter. Vi opplever en bred satsning fra politikerne for å få gode energiløsninger, og Enøk-tiltak er helt sentrale for å satse på de beste prosjektene, sier han.

- Ikke alle eksisterende bygg har en konstruksjon som såler vekten av solceller. Derfor har vi på noen prosjekter vært nødt til å redusere anleggene i noen tilfeller. Med nye bygg har vi god mulighet til å regne inn vekten av solceller, føyer han til.

Samarbeid

Kommunen har samarbeidet med Solcellespesialisten og ingeniør Carl Christian Strømberg, men det er Trondheim kommune som tar investeringene, og leietakerne sitter igjen med lavere utgifter når strømregningen kommer. I tiden fremover vil salg av strøm åpne opp nye muligheter. I første omgang har kommunen fått til et samarbeid med en lokal nettleverandør som muliggjør det å selge strøm til nabobygg.

Storsatsningen i Trondheim på solceller kan ses i sammenheng med EU-prosjektet +CityxChange, eller plussbyen, som handler om å revolusjonere måten man produserer og forbruker energi. Trondheim kommune har fått bevilget 80 millioner kroner i EU-støtte til arbeidet.