Borten Moe sa først at han ville bli sittende, men gjorde så helomvending og sa på en pressekonferanse fredag kveld at han går av.

Han sa også at han har vært i løpende kontakt med partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, samt statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg skjønner nå at denne situasjonen ikke er forenlig med å være statsråd på noe politisk område, sa Borten Moe på pressekonferansen.

Handlet enkeltaksjer

Borten Moe fortalte at han på ulike tidspunkt siden april i fjor har handlet enkeltaksjer i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank 1 Midt-Norge.

– Jeg tenkte at dette var helt greit, fordi jeg ikke hadde noe konstitusjonelt ansvar for disse selskapene, sa han.

Statsråden erkjente likevel at disse aksjehandlene har medført brudd på både habilitetsreglene og regjeringens egne regler.

I tillegg til å trekke seg som statsråd går Ola Borten Moe av som nestleder i Senterpartiet. Han ønsker heller ikke å ta gjenvalg til Stortinget i 2025.

Statsministeren støtter avgjørelsen

Statsminister Jonas Gahr Støre har vært taus om saken, men sier fredag at han støtter Borten Moes beslutning.

– Konsekvensene denne saken har for tilliten til ham og regjeringen, er ikke forenlig med at han fortsetter som statsråd. Konklusjonen er at han trekker seg som statsråd. Det er en beslutning jeg støtter, sier statsministeren.

Støre sier han har blitt orientert denne uken, og at han snakket med Borten Moe fredag.

– Ola Borten Moe har kjøpt enkeltaksjer i flere selskaper som statsråd. Det har ført til at han har brutt regler og retningslinjer knyttet til habilitet og aktsomhet. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sier Støre.

Dette er den andre statsråden i Støres regjering som går av etter brudd på habilitetsreglene, etter at Anette Trettebergstuen gikk av som kulturminister i juni.

– Støtter og respekterer beslutningen

Også Borten Moes partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier han støtter avgjørelsen om å gå av.

– Jeg støtter og respekterer beslutningene Ola Borten Moe har tatt i dag, sier Vedum i en kommentar til NTB.

– Han har vært en dyktig statsråd som har tatt viktige grep som forsknings- og høyere utdanningsminister. Ola er en kunnskapsrik politiker som har vært en viktig bidragsyter i regjeringens samlede arbeid. Jeg har hatt stor glede av å jobbe sammen med ham, både i partiet og i regjering, sier Vedum.