Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at det er 322 av Norges 356 kommuner som har eiendomsskatt i 2023. 248 kommuner har eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig, og at 307 kommuner har eiendomsskatt på næringseiendommer.

Gjennomgangen avslører at det kun er Stjørdal av trønderske kommuner som ikke har eiendomsskatt. Det kan også synes som om det fortsetter. Ordfører i Stjørdal kommune er Eli Arnstad, og hun er fra Senterpartiet. I et innlegg fra Arnstad og de politiske samarbeidspartnerne i lokalavisa Bladet, heter det blant annet at de er stolte av det de har fått til og at «som eneste kommune i Trøndelag har vi ikke innført eiendomsskatt».

Hett valgkamptema

Eiendomsskatt er noe de enkelte kommunene selv velger om de vil innføre. Vi står foran et kommunevalg og dette er naturlig nok et hett valgkamptema i mange kommuner. Eier du bolig i Trondheim blant annet, betaler du mest i eiendomsskatt av boligeierne i landets storbyer, slik MN24 kunne melde for en tid tilbake. Beløpet har økt nesten 50 prosent på fire år. I 2020 betalte eieren av en vanlig 120 kvadratmeter bolig i Trondheim 5 390 kroner i eiendomsskatt. I 2023 må den samme eieren betale 7 900 kroner. Dette tilsvarer en økning på nesten 50 prosent i løpet av fireårsperioden.

Tidligere i år uttalte ordførerkandidat i Trondheim, Kent Ranum (H), på Politisk kvarter at Høyre ikke kom til å kutte i eiendomsskatten om de fikk makta i Trondheim. Siden har utsagnet blitt moderert og Ranum har sagt at skatten skal fryses på dagens nivå – for så å gå ned på sikt.

Norske kommuner uten eiendomsskatt:

Asker
Askøy
Bjørnafjorden
Bærum
Drammen
Dyrøy
Enebakk
Færder
Gamvik
Gjerdrum
Hasvik
Herøy (Møre og Romsdal)
Hole
Horten
Hægebostad
Kárášjohka-Karasjok
Klepp
Lier
Nannestad
Nordre Follo
Rælingen
Sande
Sandefjord
Sola
Stjørdal
Sveio
Søndre Land
Sørreisa
Træna
Tønsberg
Vanylven
Øksnes
Øvre Eiker

For de som er ekstra interesserte så fins den komplette oversikten over kommuner med eiendomsskatt her!