– Dette var julegaven norske husholdninger ikke trengte. Selv om rentehevingen var varslet, har det vært mange signaler som burde fått Norges Bank til å holde renten uendret. Økonomien kjøler seg ned, og vi mener de burde ventet for å fortsette å se hvordan den økonomiske utviklingen blir, sier Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne.

Han venter nå at de første bankene vil sette opp renten fra førstkommende mandag.

– Med denne rentehevingen vil boliglånsrenten gå over 6 prosent for de fleste boliglånskundene. Noen vil oppleve boliglånsrenter på over 6,5 prosent, ser vi fra Huseiernes rentebarometer, sier Pihl.

NHO tror renta vil forbli på 5-tallet

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO hadde ikke trodd at Norges Bank kom til å heve renten nå.

– Dette var ikke det vi trodde mest på, og beslutningen kan ikke ha vært lett. På den ene siden biter renten nå kraftig fra seg, med vekststans, økende ledighet og ganske dystre utsikter for noen næringer. På den andre siden er trykket fortsatt ganske høyt, kronen rekordsvak og prisveksten fortsatt langt over målet, sier sjeføkonom Øystein Dørum til NTB.

Han sier at det er dette som gjør at Norges Bank ikke helt utelukker enda en renteheving neste år.

– Men med prisvekst og renter på vei ned rundt oss, er vi ganske trygge på at det ikke blir flere rentehevinger. I stedet venter vi et rentekutt over sommeren neste år. Men derfra blir rentenedgangen treg. Boliglånsrenten vil derfor ventelig forbli på 5-tallet de nærmeste par årene, sier Dørum.

Tror svak krone ble utslagsgivende

Sjeføkonomi Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank trodde i forkant av rentenyheten torsdag at Norges Bank ville holde renta uendret.

– Dette er svært overraskende. Det har vært såpass mange signaler om at økonomien er ferd med å roe seg ned. I tillegg er det rentestopp og inflasjonsnedgang ute i verden, sier han.

Han mener beslutningen gjør det mer krevende å tolke Norges Bank.

– De fleste utviklingstrekk, bortsett fra kronen og løpende inflasjon, taler for uendret rente. Det er åpenbart at den svake kronen har spilt en avgjørende rolle, sier han.