Saken oppdateres.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har blitt enige om en strømpakke. Det inkluderer utsettelse av den nye nettleieordningen.

Strømpakken skal likebehande husholdninger i sameier og eneboliger; med og uten fjernvarme. Også de som bor på landbrukseiendom inkluderes.

Den nye nettleieordningen, som ville gitt de som ikke kunne legge mer av forbruket til sene timer, blir likevel ikke innført ved nyttår.

Det ble klart under regjeringens pressekonferanse fredag.

– Nå kan folk gå inn i jula med senkede skuldre i visshet om at fellesskapet stiller opp, sa Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Aasland.

Blant annet får kommunene 200 millioner kroner mer for å dekke utgifter til sosialhjelp som følge av høye strømpriser.

Mer bostøtte

– Vanlige strømforbrukere sikres mot ekstreme strømpriser gjennom at staten stiller opp og tar 55 prosent av regninga for det overskytende når kilowattprisen overstiger 70 øre, sa Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Aasland.

Ordningen er styrket med én milliard kroner.

Ap, Sp og SV er også enige å utvide bostøtteordningen slik at rundt 40 000 nye mottakere kan komme inn i ordningen. Det skjer ved å justere inntektsgrensene og egenandelene, skriver NTB.

For eksisterende bostøttemottakere vil forslaget innebære en gjennomsnittlig ekstrautbetaling på anslagsvis 1.900 kroner. For nye bostøttemottakere vil avtalen innebære en gjennomsnittlig utbetaling på 2.800 kroner.

Fryktet dyrere nettleie

Den nye nettleieordningen har som mål å ta ned toppene som belaster strømforbruket mest. Jo jevnere man sprer forbruket gjennom døgnet, jo billigere blir regningen.

Nettleieselskapene har ikke lov til å tjene mer penger på ordningen. De kan heller ikke tape penger på den.

– Mange har fryktet at den nye nettleieordningen ville gi økte utgifter på toppen av en allerede høy strømregning, sa SVs energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken ifølge NTB.

Ikke tid

Venstre er tilfreds med strøm-forliket som ble presentert i Stortinget fredag, men ønsker seg en mer sosial profil.

– Venstre er glade for at det er funnet en løsning, og økningen i bostøtte er særlig positiv. Vi ville likevel foretrukket en mer sosial profil på strømstøtten, for eksempel langs de linjene vi foreslo i statsbudsjettet, der vi gir mer til de som virkelig trenger det, sier finanspolitisk talsperson Sveinung Rotevatn.

SVs Haltbrekken sier det ikke var tid til å lage en mer målrettet ordning.