Det trondheimsbaserte oljeselskapet kjøper seg dermed inn et av de aller eldste feltene på norsk sokkel.

Statfjord ble funnet av oljeselskapet Mobil i 1974, og produksjonen på plattformen Statfjord A ble satt i gang i 1979.

– Det er ett av Norges eldste felt, men det er også Norges tredje største felt, og det er enda viktigere, sier administrerende direktør Svein J. Liknes i Okea til Adresseavisen.

Equinor overtok operatøransvaret for feltet i 1987, og Liknes sier at det er en operatør som er flink til å drive og har gjort det i mange år. Han påpeker at en økning i utvinningsgraden på én prosent vil utgjøre nærmere 60 millioner fat.

– Equinor har en klar plan for ytterligere verdiøkning frem mot 2038, sier Liknes.

Flere oppkjøp

Handelen medfører at Okea tar over 23,9 prosent av eierskapet i Statfjord Unit, 28 prosent i Statfjord Nord, 14 prosent i Statfjord Øst Unit og 15,4 prosent i Sygna Unit.

Statfjord Unit omfatter plattformene Statfjord A, B og C, mens det de øvrige er undervannsutbygginger som er knyttet tilbake til plattformene.

Statfjord C er en av tre bunnfaste plattformer på Statfjord-feltet. Foto: Equinor

Statfjord A skal fjernes i 2027, men Okea er skjermet for kostnadene ved å stenge ned plattformen.

Ifølge Liknes vil oljeselskapet gjennom avtalen øke sin produksjon til godt over 40 000 fat per dag, som er mer enn tre ganger mer enn da de lanserte sin vekststrategi på høsten i 2021.

I fjor kjøpte de også Wintershall Deas eierandel på 35,2 prosent i Brage-feltet i Nordsjøen, i tillegg til mindre eierandeler i feltene Ivar Aasen og Nova fra samme selskap.

Oljeprisen falt

Mars har vært preget av uro på børsene, og oljeprisen har falt fra over 85 dollar per fat i starten av måneden til rundt 70 dollar per fat nå.

Liknes er likevel ikke bekymret for timingen på oppkjøpet.

– Det er jeg helt avslappet til. Vi er i en syklisk bransje, og vi har tro på at markedet kommer til å hente seg inn. Frem til 2038 vil vår industri gå gjennom både høykonjunkturer og lavkonjunkturer, sier han.

I tillegg til den oppgitte kjøpesummen på rundt 2,35 milliarder kroner (220 millioner dollar), kan det bli ytterligere betalinger i perioden 2023–2025 avhengig av nivået på olje- og gassprisene.

– Selvfinansierende

Ifølge Okea er det ikke nødvendig for dem å hente inn ny kapital for å finansiere oppkjøpet, ettersom mesteparten av kjøpesummen vil bli dekt inn gjennom inntekter fra feltet.

– Det er en stor fordel i dagens lånemarked, sier Liknes, som sier at de har lagt konservative anslag til grunn for dette.

– Vi må legge noen antagelser til grunn, og basert på de så vil dette være selvfinansierende, sier han.

Avtalen må godkjennes av norske myndigheter og Okea forventer at handelen avsluttes i løpet av fjerde kvartal i år.