Det er flere tiår siden det sist ble påvist slik smitte i regionen. Mattilsynet har satt i verk tiltak for å hindre videre smitte, melder Mattilsynet i en pressemelding.

Ringorm er en smittsom soppinfeksjon i huden. Det er en zoonose, det vil si at den kan smitte fra dyr til mennesker. Likevel foretrekker denne ringormtypen (Tricophyton verrucosum) å slå seg ned på dyr, heller enn mennesker.

Begge storfeholdene der det er påvist smitte er pålagt restriksjoner av Mattilsynet. Restriksjonene innebærer blant annet forbud mot å flytte storfe, melder Mattilsynet.

– For å hindre videre spredning av sykdommen, har Mattilsynet satt i verk tiltak i dyreholdene. Alle besetninger som har vært i kontakt med de smittede besetningene er også pålagt restriksjoner, og vi jobber med å kartlegge hvordan smitten kan ha kommet inn i storfebesetningene, sier Elisabeth Schei-Berg, beredskapskoordinator i Mattilsynet region midt.

Mattilsynet har så langt båndlagt fem andre besetninger som har vært i kontakt med de to besetningene der det er påvist ringorm.

Typiske symptomer på ringorm

Dyr som er smittet kan vise varierende tegn på sykdom. Noen får lite tegn, som for eksempel lett kløe og håravfall, mens andre får hårløse flekker med ganske alvorlige betennelser i huden. Håravfallet ses som ringformete partier oftest lokalisert til hode, hals og nakkeområdet. Unge dyr og gamle/svekkede dyr er mest utsatt for smitte. I besetninger med mange dyr kan ringorm bli et betydelig problem, som det kan ta tid å bli kvitt, opplyser Mattilsynet.

Rådene fra Mattilsynet er:

  • Gode smittevernrutiner er viktig

  • Sykdommen smitter ved direkte kontakt mellom dyr eller indirekte via avføring, strø/høy, klær og sko.

  • Soppsporene kan overleve lenge i miljøet.

  • Smitte mellom besetninger skjer gjerne ved flytting av dyr mellom besetninger.

Forebygger

– Gode smittevernrutiner vil kunne forebygge smitte inn i storfehold, sier Schei-Berg hos Mattilsynet.